TKDK Nevşehir İl Koordinatörlüğü çiftçilere, yüzde 50 hibe desteğiyle 110 traktör dağıttı...

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Nevşehir İl Koordinatörlüğü tarafından çiftçilere, yüzde 50 hibe desteğiyle 110 traktör dağıtıldı.

Traktörlerin dağıtımı nedeniyle Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi bahçesinde düzenlenen törene Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Ak Parti Nevşehir Milletvekilleri Erdal Feralan ve Murat Göktürk, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, daire müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Törende konuşan TKDK Nevşehir İl Koordinatörü Murat Asiltürk, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kapsamında kurumlarına yüzde 50 hibe destekli traktör alımı için 171 proje sahibinin başvuruda bulunduğunu ve bu başvurulardan şu ana kadar 107 sinin kabul edildiğini kaydetti. Projesi kabul edilen 107 proje sahibine 4 milyon 927 bin TL tutarında hibe desteği sağlandığını ifade eden Asiltürk, 64 proje sahibinin başvurusunun ise değerlendirme sürecinde olduğunu açıkladı.

Asiltürk, "2012 yılında kurulan bir kurumuz ve hızla büyümeye devam ediyoruz. Bunda Milletvekillerimizin, Valimizin ve sivil toplum örgütlerinin bizlere verdiği desteğin katkısı çok büyük.Bu güne kadar yatırımcılarımızın ve çiftçilerimizin 104 Milyon TL tutarında proje kabulu gerçekleştirildi. Tamamının yatırıma dönüşmesi halinde yaklaşık 60 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirilecek.Bunun 10 milyon TL si hibe olarak ödendi." dedi.

Ak Parti Milletvekili Murat Göktürk ise, Türkiye'de sadece 42 ilde bulun TKDK'nın bir koordinatörlüğünün de Nevşehir'de bulunmasının bölgedeki yatırımcılar ve çiftçiler için büyük bir şans olduğunu kaydetti. TKDK'nın kuruluşundan bu yana kırsal kalkınma konusunda Nevşehir'e ciddi bir katkı sağladığını söyleyen Göktürk: "Nevşehir'de TKDK açılması hükümetimizin bölgemiz yatırımcılarına, çiftçilerine ve insanlarına verdiği önemi gösteriyor. Bundan milletvekilleri olarak bizler son derece memnunuz" diye konuştu.

Ak Parti Milletvekili Erdal Feralan ise, Ak Parti iktidarı döneminde birisi Kalkınma Ajansları diğeri ise TKDK olmak üzere Türkiye genelinde iki önemli kurumun hayata geçirildiğini ve bu kurumların bulundukları şehirlerin ve bölgelerin kalkınmasında önemli roller üstlendiklerini vurguladı. Feralan, "Ab sürecinde Türkiye belli fonlara kaynak aktarıyor. Buna karşın bu kaynaklar hibe olarak ne yazık ki ülkemize yeterince geri dönüş sağlamıyordu. TKDK sayesinde Ab fonlarından ciddi hibeler almaya başladık. Aldığımız bu paralar yatırımcılarımıza ve çiftçilerimize dağıtılıyor. Bunun yanında Kalkınma Ajanslarımız yatırımcılarımıza ciddi destekler veriyor. Bu kurumlarımız olmadan önce Türkiye'de yine teşvik, hibe vardı ancak bunlar ne yazık ki yatırıma, istihdama dönüşmezdi. Göstermelik olurdu. Kamu kaynakları tabiri caiz ise iç edilirdi. Bu gün bu kaynaklar daha verimli kullanılıyor ve bu yatırıma, istihdama dönüyor.Bundan dolayı çok mutluyuz" dedi.

Son olarak konuşan Vali Ceylan'da, TKDK'nın Nevşehir'de kısa bir süre önce kurulmasına karşın şehrin gelişmesine önemli katkılar sağladığını söyledi. Vali Ceylan: "Nevşehir ekonomisinde ilk iki sırayı alan sektörler hizmet ve tarım sektörü. Bu iki sektörde de yatırımların artmasında TKDK'nın büyük katkısı oldu. Bu güne kadar sağladığı hibe desteği sayesinde şehrimizin dört bir yanında yeni işletmeler hayata geçmeye başladı. Bunla beraber çiftçilerimize arzuladıkları kaynaklar da sağlanır hale geldi" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından traktörlerin anahtarları Vali Ceylan, Milletvekilleri Feralan ve Göktürk ile Belediye Başkanı Ünver tarafından çiftçilere dağıtıldı.