Türk Emekli-Sen Nevşehir İl Temsilcisi Yavuz Soysaldı, 2017 yılı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, “Biz emekliler enflasyon hesabında reel enflasyonun, yayınlanan enflasyondan 3-4 puan daha yüksek olduğunu görüyor ve yaşıyoruz. Gerçek enflasyon uygulanarak emekli refahının yükseltilmesini istiyoruz” dedi.
Soysaldı açıklamasında; “2017 yılı enflasyonu 11,92 olarak açıklandı. Nihayet çift rakamlı enflasyonu TÜİK kabul etti. Yıllardır açıklıyoruz piyasa enflasyonu ile TÜİK’ in açıkladığı enflasyon oranında en az 4 puan fark var. Enflasyon sepetindeki 414 kalem ürün içinden temel gıda maddelerinin ağırlık oranını düşürmeyin. Bizler her zaman bilgisayar çipi, pinpon topu vs. almıyoruz. Gıda fiyatlarındaki yükselmeler emeklileri etkiliyor. Alım gücümüzü düşürüyor. Bu nedenle de ödemelerimiz aksıyor. Tüfe’ de bir önceki yılın aynı ayına göre;
Gıda ve alkollü içeceklerde %13,79, Çeşitli mal ve hizmetlerde %12,77, Ev eşyası %12,74
Sağlık %11,90 olmuştur. Artışın yüksek olduğu TÜİK tarafından ilan ediliyor. En yüksek artışın gıda fiyatlarında olduğu görülüyor. Hükümetin enflasyon hesabı tutmadığı için memur maaşlarına %2,92 enflasyon farkı ödenmiştir. Memur ve memur emekli maaşlarının 2017 yılı içinde devamlı eridiği görülmüş oluyor. Maaş artışları temel gıda maddelerinin fiyat artışlarının altında kaldı. Vergiler, sağlık, giyim, elektrik, su, doğalgaz ve telefon görüşmelerine yapılan zamlar, emeklinin satın alma gücünü iyice zayıflattı. 2017 yılında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı tam 659 lira arttı. Yani bir ailenin aylık zorunlu harcaması bir yılda 659 lira zamlandı. Eğer maaşlara da en az bu kadar zam yapılmazsa, bütçe açık verecek. Zaten gelirlerin giderleri karşılamadığı bir ortamda, aile bütçemizdeki açık da her yıl daha da büyüyor. Biz emekliler enflasyon hesabında reel enflasyonun, yayınlanan enflasyondan 3-4 puan daha yüksek olduğunu görüyor ve yaşıyoruz. Gerçek enflasyon uygulanarak emekli refahının yükseltilmesini istiyoruz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi 2017 yılı da emeklilerin maaşlarının harcamalar karşısında eridiği bir yıl oldu. Maaşlarımızın güncellenerek ödenmesini istiyoruz. Madem hükümet yeniden değerleme oranı 2018 yılı için %14,4’e yükseltti, yeniden değerleme oranı %14,4’e göre maaşlarımızın ödenmesini talep ediyoruz” dedi.