Nevşehir'in Kepez mevkiin de yol boyunca, inanılmaz bir çevre kirliliği söz konusu... Öyleki Kepez Mevkiine gidenler, çöp atıkları ve çöp yığınları ile karşılaşıyor.
 
Yol boyunca atılan cam şişe, pet şişe ve çöp atıkları doğal güzelliğe darbe vuruyor. Whatsapp ihbar 
hattımıza şikayetlerini dile getiren bazı vatandaşlar, FİB Haber Merkezine gördüklerini aktarırken, “Kapadokya'da çevre kirliliği sorunu ciddi boyuttadır. Her yıl turizm sezonu öncesinde Valilik nezdinde yürütülen onca temizlik çalışmalarına rağmen, bir taraftan onlar temizliyor birileri gelip kirletiyorlar. Şuan öyleki Vadiler ve peribacaları ile ören yerler de dahil, bir çok yerde çöp atıkları var. Çevre kirliliği sorunu çok korkunç boyuttadır." dedi.

 Yol Boyuna şişe çöp atan neyden utanır!
Bir başka duyarlı vatandaşımız İbrahim Çeçen ise FİB Haber'e yaptığı açıklamasında; bahse konu olan kepez mevkiinde benimde bağ evim var emeklilik yıllarımı burada değerlendiriyorum. Ama inanın bir gün gelinde görün bu kadar saygısızlık olmaz. Gelen çöpünü buralara atıp gidiyor. Bir söz söylesek tersliyorlar bende artık bende yaşlıyım fazlada bir şey söylüyemiyorum. Çareyi bu yol üzerine tabela asmakta buldum diyecem ama nafile: Yol Boyuna şişe çöp atan neyden utanır! yazdım astım ama bunların kendilerine saygıları yok, hiçbir şeyden utanmıyorlar.   Açıkcası için acıyor ve çok üzüzlüyorum. "Turistlere rezil oluyoruz. Bu kirliliği yaşatanlar maalesef bizim kendi yöre insanlarımız. Çevre temizliği konusun da farkındalık yaratılmalı. Her yerde temizlik kampanyaları başlatılmalı. Pisliğe boğulduk. Çat Vadisi Kepez'e gidilen yol boyunca her yer pislik içinde. Böyle duyarsızlık olmaz olsun” şeklinde isyan etti.
 
Sahip çıkılmalı...

Bizde bu yaşlı amacamızın feryadına kulak verip FİB Haber Merkezi olarak gittik gördük ve görüntüledik. İbrahim amcamızın bu isyanında ne kadar haklı olduğuna bizlerde şahit olduk.Her yerde içki şişeleri, çöpler pis pasak içerisinde. Böylesine güzel bir yerin doğru dürsüt bir yolu dahi yok. Mekanda bulunan kaya oyma peribacaları mekanları sahipsiz içerisi inanılmaz derecede hayvan bağlasan durmaz. Bir an önce burada çevre temizliği yapılmalı ve kirletenler içinde caydırıcı cezalar verilmeli.

Malesef Bu görüntüler bizim, sizin eseriniz...!

Güzelliklerde bizim çirkinliklerde bizimse o zaman Nevşehir bu manzara ve yaşanılanlar maalesef sizin eseriniz. Önce insanın kendisine ailesine çevresine saygısı olmalı...

Ahlak Nerede Başlar?
İnsanı insan yapan onun sahip olduğu değerlerdir. Gözlerini dünyaya yeni açmış minik bir bebek bembeyaz bir kâğıt gibidir. Bu kâğıdın üzerine ne yazarsanız o okunacaktır. Doğduğunda içinde ilk hissettiği sevgidir minik bebeğin. Annesine olan bağlılığından da görülür bu. Annesinin kokusunu sever, tenini sever, sesini sever… Önce aile başlar yazı yazmaya. Bebek daha konuşmadan, ona şunu de kızım bunu de oğlum diye komutlar verilir. Daha o zaman başlar bir şeyler öğrenmeye. Bazen ilk kelimesi anne olurken bazen bambaşka bir şey de olabilir. Sonra saygı girer devreye. Anneye saygı, babaya saygı, çevreye saygı…
Bebek büyümeye başlamıştır. O bembeyaz kâğıda, her karşılaştığı yüz bir şeyler yazacaktır. Ne kadar güzel şeyler yazılırsa o kadar güzel sonuçlar doğurur. Bu bembeyaz sayfanın tamamı onun ahlak tablosudur. Her aile çocuğunu en güzel şekilde yetiştirmeyi, vatana millete hayırlı bir evlat olmasını ister. En ince ayrıntısı bile düşünülmelidir bu noktada. Çocuk anne ve babayı rol model alır. O sayfaya sadece bir şeyler yazmak yetmeyebilir, bir şeyler göstermekte gerekir. Aile içinde küfür, şiddet, yalan varsa çocuğun ahlakı da bu yönde olacaktır. Eğer aile içinde saygı, dürüstlük, sevgi varsa çocuk bir o kadar temiz ahlak sahibi olacaktır.
Bebek artık okul çağına gelmiştir. O kopamadığı sıcak ailesinden ayrı, özgürlüğün ilk adımlarını atmaya başlar. Sahip olduğu ahlak devreye girer. Arkadaşları ile birbirlerini tanırlar. Davranışlarını benimserler. Farklılıklarını algılarlar. Bu noktada önemli olan değişmemektir. Gördüğü kötü şeyler onu değiştirmemelidir. Bu yine ona yüklediğiniz değerler ile olabilecek bir şeydir. Eğer ona değerlerini yeterince sağlam açıklarsanız, o bunları kocaman kucaklayıp asla elinden kaçırmayacaktır.
Ahlak her ailede farklı algılanabilir. Her davranış, her kural evrensel değildir. Ancak evrensel olan bir şey vardır. İyilik… İnsana insan olduğu için saygı göstermek… İşte güzel ahlaklı olmak tam da bu zaman gereklidir.


50 Yorum: Çözüm
FİB Haber Merkezi olarak işin kökten çözümü için aslında yapılması çok basit. Turizm bölgelerimizdeki bu kirliliği ve çöpleri buraya dışardan gelenler atmıyor. Kendi insanımızın bu büyük ayıbı karşısında yetkililer biran önce tedbir alıp caydırıcı cezalar getirmeliler. Ve yeni yetişen çocuklarımıza çevre bilincini mutlaka önce aile içerisnde sonra da okullarda vermeliyiz.

Bu konuda tüm Vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz...

Eşsiz güzellikteki bölgede ''YOL BOYUNA ŞİŞE ÇÖP ATAN NEYDEN UTANIR'' yazılı tabelanın çevresinde daha da korkunç bir çevre kirliliği objektiflerimize böyle yansıdı.