NEVŞEHİR/FİBHABER- Gurbette Nevşehir ismini ve Nevşehir insanını en güzel şekilde tanıtan Hurdacı hemşerilerimiz Türkiye de alın terinin çalışma ve emeğin Başarıya dönüşmesinin en güzel örneklerini sergileyerek tüm Nevşehirlilerin haklı gururu olmayı sürdürüyor.

"FİB Haber Merkezi olarak, Öncelikle Tüm Hurdacı Geri Dönüşüm işi Yapan gurbetteki Nevşehirli hemşerilerimize memleketten selam sevgi dua ve İyi Bayramlar diliyerek yazımıza başlıyoruz...."

Özellikle yılar öncesinde Nevşehir’deki köyünden kasabasından çıkarak Büyük bir Başarı öyküsüne imza atan hemşerilerimiz bulundukları İllerde Nevşehir ismini en güzel şekilde tanıtıyorlar.


Açıkcası Nevşehirli deyince para satan tefeci gibi yakıştırmalardan ne kadar üzüntü duyuyorsak, Nevşehirli denilince Patatesçi yada Hurdacı mesleği ile anılması bir o kadar bizleri mutlu ediyor.

Özellikle Acıgöl ilçemiz ile Yuva,Kozluca,Tepeköy,İnallı,Kurugöl gibi köylerinden İstanbul a gelip yerleşerek büyük bir Başarı öyküsüne imza atan Nevşehirli hemşerilerimiz bu günlerde Hurdacılıktan Geri Dönüşüme ve İş Adamlığına imza atmanın keyfini yaşıyor.

Peki Hurdacı yeni adıyla Geri Dönüşümcü Nevşehirli hemşerilerimizin İstanbul da Kartal Sultanbeyli Gebze Şekerpınarı gibi farklı mekanlarda yaşadıkları sorunları yok mu? Elbette var. Ve Nevşehir Milletvekillerimizin bu konuda ciddi destekleri ve bu konuda hemşerilerimizin sorunlarıyla yakından ilgilenmeleri bekleniyor...

FİB Haber Merkez olarak bu konuda Gerek Milletvekilleri gerekse Bakanlık bazında Geri Dönüşümcü hemşerilerimizle ilgili ciddi çalışmalar için önümüzdeki günlerde start alacağımızı belirtmek istiyoruz.

Hurdacılık ''geri dönüşüm'' mesleğine dönüştü.Özellikle çöplerden kağıt ve plastik gibi maddeleri toplayanlara halk arasında ''Hurdacı'' dendiğini ancak, bu işi yapanların kullanılabilir atıkları topladıkları içih birer geri dönüşümcü oldukları malum.

 

Hurdacılık geri dönüşüm mesleğine dönüştü

“Anadolu’nun ot bitmeyen duman tütmeyen kurak topraklarından yıllar önce çıkarak Türkiye’nin dört bir yanına dağılarak kimsenin alıp satmadığı şeyleri kendisine ekmek parası edinenlerin bugün gelmiş olduğu noktayı önünüze sermek istedik. Nevşehirli dünün hurdacısı hemşerilerimiz bir araya geldiler, bu işi daha profesyonelce yapma kararı aldılar. Türkiye’nin geri dönüşüm işi artık Nevşehir’in evladından soruluyor.

Gelinen nokta ilimiz Nevşehir ve ülkemiz adına gurur duyulacak ölçüde” dedi.

“Hurdacı dendiği zaman artık hor görülen, hor bakılan, dışlanan, kovalanan insanlar değil, hurdacıların  eli öpülen insanlar olduğunu bu ülkeye hatırlatmak üzere yola çıktılar.

 

Türkiye'de Geri Dönüşüm Nevşehirliden Sorulur

Türkiye’de geri dönüşüm Nevşehir’in evladından sorulur

Bu konuda da Nevşehirli hurdacılarımız oldukça başarılı oldular. Sokakta kağıt toplayanlar, insanlar tarafından sevgiyle anılmaya başlandı çünkü dünyada geri dönüşümün entegrasyonu başladı. 7 milyara dayanan dünya nüfusunda artık gıda maddeleri ve yer altında bulunan hammaddeler insanları besleyemez duruma geldi.


İstanbul da yaşayan Yaşar Tanrıgülü isimli Geri Dönüşümcü hemşerimiz FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında Bizler bu yapının içerisinde en büyük payı alan insanlarız yani Nevşehirli geri dönüşümcü ailesi olarak Türkiye’de en büyük fedakârlığı yapan milli gelire en büyük katkıyı veren, dış ticaret açığını en aza indiren, ithalatı frenleyen grubuz” diye konuştu.

Tanrıgülü Geri dönüşümcüler olarak birleşme kararı almamızın üzerine kurduğumuz dernekler ile ciddi çalışmalarımız sürüyor. Bu sayede Ankara’daki sorunlarımızı bir bir aşacağız” dedi.


Geri Dönüşüm Başladı…

Gün gelir madenler, kaynaklar biter ama insanların talepleri sonsuza kadar devam eder. Geri dönüşüm çalışmaları Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.  Sesinizi duyurmanız, önünüzün açılması konusunda büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.


ÜLKE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKI SAĞLIYOR

Geri dönüşüm sektörü çalışanlarının Türkiye çapında bir araya gelerek, “Birlikten güç doğar” düşüncesiyle yola çıktıklarını ve güzel bir oluşum meydana getirdiklerini ifade eden Yaşar Tanrıgülü, Birlik ve Beraberlikle aşılamayack hiçbir sorun olmadığını dile getirdiler.

 Oluşuma Nevşehirlilerin öncülük yaptığını dile getiren Tanrıgülü, “ Türkiye’nin her yerinde Nevşehirliler geri dönüşüm sektörü içerisinde hizmet veriyor. Bundan dolayı ana kaynak Nevşehir’e aktarılabilirse mutlaka Nevşehir ekonomisi adına bir getirisi olacak, katkı sağlayacak diye düşünüyorum” dedi.

Ağır şartlarda çöplerden kağıt, plastik gibi malzemeleri toplayarak geçimini sağlayamaya çalışanların yaptığı hurdacılık, günümüzde geri dönüşüm mesleğine dönüştü…

-       Hurdacı Geri Dönüşümcüler Çevre Kahramanları-

Hurdacıların ekonomiye yaptıkları katkının yanında, çevreyi de koruduklarına dikkati çeken Tanrıgülü doğa tarafından yok edilmesi binlerce yıl süren atıkları çevreye zarar vermeden tekrar kullanıma sunduklarını belirterek, "Çevreye katkılarından dolayı Türkiye genelinde hurdacı ve geri dönüşümcü arkadaşlarımıza devlet tarafından takdir madalyası verilmesini istiyoruz. Evrensel atıkları topluyoruz, geri dönüşüme katkı sağlıyoruz. Doğayı toprakta çözülmesi zor olan atıklardan kurtarıyoruz" dedi.

Tanrıgülü, çevre illerdeki çok sayıda demir-çelik tesisinin yurt dışından büyük maliyetlerle ham madde ithal ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bizim burada geri dönüştürdüğümüz hurdalarımızı hep Avrupa'dan ithal ediyorlar. Bu tesisler ithal ettikleri firmalara dolar ödüyor ve nakliyesini yaparken bir sürü masrafa giriyor. Dışarıda tablalar ve el arabalarıyla toplanan malzemeleri kesip presleyerek, demir-çelik fabrikalarını gönderiyor ve ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. İthalatın önüne geçiyoruz. Vatandaşımıza hizmet veren maddelerin ham maddesi işte bizim buralardan gidiyor. Plastikte de aynı durum mevcut. Çöplerden toplayarak preslediğimiz ve kestiğimiz plastikler sulama borusunda kullanılıyor, mobilyalara ayaklık yapılıyor.''

Nevşehirli olarak tüm Geri Dönüşümcü hemşehrilerimizle gurur duyuyoruz...