Uçhisar Meydanı’nda Atatürk Büstüne çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlandı. Törene Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, Nevşehir Baro Başkanı Av. Fahri Korucu, Belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda Uçhisarlı katıldı. Törende konuşan Belediye Başkanı Ali Karaaslan;”23 Nisan 1920, Türk Milleti'nin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının var olma, yok olma savaşları içinde egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

 

Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

 

Atatürk’ün sizlere olan şu hitabını hiç unutmayın. “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa kavuşturacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz.

 

Sevginin, kardeşliğin, hoşgörünün ve barışın hakim olduğu bir dünyada el ele yaşamak ümidiyle; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Hepinize Kutlu olsun.” Dedi.

 

Kutlama programında günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Şiirler okundu. Tören ana sınıfı öğrencilerinin ront gösterileri, birinci, ikinci, üçüncü beşinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin dans gösterileri ile devam etti. 

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kısa süreliğine Uçhisar Belediye Başkanlığı makamına oturan Uçhisar Haydar Çankaya İlköğretim Okulu 2. Sınıf öğrencisi Alperen Budak, Uçhisar ile ilgili konularda bilgi aldı ve talimatlar verdi. Başkan Karaaslan, tüm soruları ve istekleri hakkında sembolik başkanı bilgilendirdi.