Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının  piyasa  denetimleri sırasında aldıkları "Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı"  ürünün  incelemesi sırasında GDO tespit ettiler.

Gidahareketi.org'un haberine göre;  yetkililer , GDO'nun varlığından emin olmak için Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı'na ait şahit numuneleri Ankara  Kontrol Laboratuarı'nda gönderdi.

Ankara  Kontrol  Laboratuarı'nın yaptığı analizlerde Milupa'nın GDO içerdiği kesinleşti. Bunun üzerine GDO'lu Milupa'ların  ürünlerin  toplatılması için, 80 il Valiliği'ne  yazı  gönderildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada olay doğrulanırken, sorumlular hakkında hukuki süreç başlatıldığı bildirdi.

Bakanlık, olayı şu ifadelerle doğruladı:

" İnternet   sitenizde   yer  alan bir bebek maması firmasına ait ithal bebek mamasında GDO tespit edilmesine yönelik  bilginin  kamuoyuna açıklanmasına  ihtiyaç  duyulmuştur; söz konusu bebek mamasının  ithalat   kontrollerinde  GDO analizi yaptırılmış GDO tespit edilmediğinden  ithalatına izin verilmiştir. Ancak  piyasa  denetimlerinde GDO tespit edildiğinden bebek mamalarının toplatılması sağlanmış ve ilgili firma hakkında hukuki süreç başlatılmıştır.  Bilgilerinize  arz ederiz"

Milupa, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

'GDO yok ama tedbir amaçlı toplatıyoruz'

Firmamız tarafından 2013'ün Kasım ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı analiz ve  kontroller  sonrasında ithaline izin verilen 28.03.2015 parti numarasına sahip Aptamil Tahıl Karışımı  ürünümüz , Avrupa Birliği Bebek Beslenmesi Direktifleri'ne  uygun  olarak Portekiz'de üretilmiş olup hiçbir şekilde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içermemektedir.

Uzun  yıllardır  piyasada  bulunan ve ithal edilen bu  ürünün  her partisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından mevzuat gereği rutin olarak GDO analizine tabi tutulmaktadır, sonuçları negatiftir (GDO içermiyor). Buna ilave olarak, şirketimiz tarafından  ürüne  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yetkilendirdiği iki ayrı laboratuarda yaptırdığımız analizler de "negatif" (GDO içermiyor) çıkmıştır.

'LABORATUARIN KOŞULLARINA GÖRE  FARKLI  SONUÇLAR ÇIKABİLİR'

Ülkemizde  GDO analizlerinde kullanılması gereken yöntem konusunda görüş birliği olmaması nedeniyle; tüm laboratuarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylı ve yetkilendirilmiş olmasına rağmen, yapılan çalışmaların kalibrasyon dereceleri de  farklı olabilmektedir. Nitekim bu  ürüne  ait laboratuar analizlerindeki sonuç  farklılıkları  da bu durumu göstermektedir. Numune alınırken ya da laboratuarlarda çalışma yapılırken ya da süreç içerisindeki tüm aşamalarda meydana gelebilecek bulaşma ihtimali de her laboratuarın  farklı sonuçlara ulaşmasına neden olmaktadır.

Bu konu ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile  iletişimimiz   devam etmektedir . Bakanlıkça yetkilendirilmiş 3  farklı  laboratuardan aynı parti numarasına sahip  ürünlerimiz  için mevzuata  uygun  analiz sonucu çıkmıştır. Bu aşamada, mevzuatın gerektirdiği tüm yasal işlemler   devam etmektedir . İhtiyati tedbir olarak ilgili parti no'lu  ürünümüzü   piyasadan  toplamış bulunmaktayız.

Müşteri   memnuniyeti  bizim için öncelikli ve esastır; eğer tüketicilerimizin elinde bu parti no'lu ürün  mevcut ise satın alınmış  ürünler   satın alma  noktasına bedeli kendilerine ödenmek kaydı ile geri verilebilir ya da Numil Gıda  Ürünleri  San Ve Tic A.Ş Levent Mah. Cömert Sk. Yapı  Kredi Plaza B Blok K:7 adresine gönderilebilir.

Bundan sonraki süreçte  ürünümüzün   güvenli  ve sağlık açısından hiçbir zararının olmadığını elimizdeki tüm belgelerle ortaya koyacağımızı  bilgilerinize  sunarız.

Daha fazla  bilgi  için lütfen 0532 755 04 14 no'lu hattı arayabilir veya [email protected]' ye mail gönderebilirsiniz.

Not: Son  tüketim   tarihi  28.03.2015 dışında olan herhangi bir Aptamil Tahıl Karışımı ya da herhangi başka bir  ürünümüz  için bu iddia söz konusu değildir.

Kaynak:Haber7