Ünlü Edebiyatçı Nevşehir'de Öğrenciler İle Buluşuyor...

Ülkemizin yetiştirdiği en önemli eğitimci yazarlardan Bestami Yazgan, Nevşehir’de ki öğrenciler ile buluşarak en önemli eksikliklerimizden biri olan okuma alışkanlıklarını kazandırıcı bilgi ve deneyimler sunacak.

Nevşehir’de faaliyet gösteren Kaynak Kitap Evi’nin Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğinde ortaya koyduğu “Öğrenci- kitap- yazar buluşması” kapsamında 3-4-5 Aralık 2014 tarihlerinde 7 devlet okulunda öğrenciler ile söyleşi yapılacak.

Ünlü edebiyatçı söyleşi yapacak

Okullarda öğrencilere en büyük eksikliklerinden biri olan kitap okuma alışkanlıklarını kazandırıcı bilgiler vererek teşvik edecek. Aynı zamanda öğrencilerin çocuk edebiyatına olan ilgi ve isteklerini artırma yönünde çalışma yapacak. Öğrencilerin çocuk edebiyatı kitaplarını neden okuması gerektiğini, kendilerine kazandıracağı bilgi ve yetenekleri anlatacak örnekler ile ve eğlenceli anlatımıyla yapacağı sunumları öğrencilerin ilgi göstereceği bekleniyor.

Nevşehir Kaynak Kitabevi tarafından “1 Kitap Bir Dünya Okur- Yazar Buluşması” adlı proje kapsamında Eğitimci-Yazar-Şair Bestami Yazgan TOKİ 125. Yıl Ortaokulu, 19 Mayıs ilkokulu, Damat İbrahimpaşa Okulu, Güzelyurt Turgut Akdevelioğlu Okulu, Mihriban Emin Günel Ortaokulu, 75. Yıl ilköğretim ve Ortaöğretim Okullarında söyleşilerini yapacak.

Amaç, kitabın önemini anlatmak

Projeyi hazırlayarak Eğitimci-Yazar-Şair Bestami Yazgan’ı öğrenciler ile buluşturacak olan Kaynak Kitabevi işletmecisi Hüseyin Uslu, Proje ile kitabın önemini, hayatımızdaki yeri, kitap okumanın kazançları anlatılarak okuma alışkanlığı kazandırılması ve bu alışkanlığın geliştirilerek kitabın gündelik hayatımızın bir parçası haline getirilmesi hedeflendiğini belirtti.

Uslu, Türkiye’de ki kitap okuma alışkanlığına da değinerek, “Türkiye’de kitap okuma oranı,  nüfus bakımından yalnızca yüzde 4,5’tir. Japonya’da bir yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken, Türkiye’de bu sayı yalnızca 23 milyon 386. Yani, Türkiye’de bir yılda basılan kitap, Japonya’da neredeyse bir günde basılıyor. Kitap okuma alışkanlığının ise çok küçük yaşlarda başladığı bir gerçek. Çocuğunuzun “kitap kurdu” olmasını istiyorsanız, işe, ona oyuncakla birlikte kitaplar alarak, kitaplık oluşturarak, birlikte kitap okuyarak başlayabilirsiniz. Türkiye’de toplumsal yaşamda kitabın yerinin olmadığı, Türkiye’de üniversite bitirenlerin sayısı son yıllarda 14 kat arttığı halde, kitap okuyanların sayısı 1965 yılındaki oranın onda birine geriledi.

Türkiye, dünyada kitap okuma alışkanlığı bakımından 86. sıradadır. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu, Türkiye’nin Malezya, Libya, Ermenistan gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasından 86. sıraya düştüğünü belirtiyor. Batıda okuma oranını araştırmanın yeni bir bilim dalı kabul edilirken “Türkiye’de bir yılda yayımlanan kitap sayısıyla ilgili rakamları doğru yorumlayabilmek için, sadece bir önceki yılın rakamlarıyla karşılaştırmak yetmez. Bir de diğer ülkelerin rakamlarıyla karşılaştırmak gerekir aslında.” Araştırmalara göre, kişi başına bir yılda basılan kitap sayısı Japonya’da 25, Fransa’da ise 7, oysa Türkiye’de 12 bin 89 kişiye 1(bir) kitap düşüyor. Araştırmalarda, Birleşmiş Milletlerin İnsani Gelişim Raporu´nda 173 ülke arasında Türkiye´nin Malezya, Libya, Ermenistan gibi ülkelerin arasında 86. sıraya düşmesinin nedeni olarak, öncelikle kişi başına bir yılda basılan kitap sayısının düşmesi gösteriliyor. Araştırmalar Türkiye’de okur-yazar nüfusun yüzde 86 olmasına karşın, kitap okuyan nüfusun hızla azaldığını belirtti. “Görüldüğü gibi kitap okuma alışkanlığı sadece bizim çocuğumuza ilişkin bir sorun değil!!!” Çocukların ilk alışkanlıklarını kazandığı ve ilk öğrendiklerinin ailede gerçekleştiği düşünülürse çocuğun önünde ebeveynlerin sergilemiş olduğu tutum ve davranışlar, ileride çocuğun okuma alışkanlığını önemli ölçüde etkiler. Okumayan, çocuklarının okumasına destek olmayan ebeveynlerin çocuklarının gerçek anlamda okuma alış-kanlığına sahip olması beklenemez. Aksine ebeveynin bu konuda çocuğuna karşı göstereceği ilgi ve vereceği destek çocuğun okuma eğiliminin sürekli, düzenli biçimde ve eleştirel bir içerikte gerçekleşmesini, sağlayacaktır. “Çocukların aile üyeleriyle olan ilişkileri, diğer bireylere, nesnelere ve tüm yaşama karşı aldığı tavırların, benimsediği tutum ve davranışların temelini oluşturur (Yavuzer 2002: 132).”

Ayrıca ebeveynlerin eğitim düzeyi, mesleği ve ekonomik düzeyi bu alışkanlıkların kazandırılmasında etkilidir. Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılması için anne-babalara (ebeveynlere) önemli görevler düşmektedir:

Bu alışkanlığı kazandırmak için;

-  Küçük yaşlarda, çocuğa özel zaman ayırarak, onun ilgi düzeyi ve yaşına uygun öykü, masal kitaplarını okuyarak temeller atılabilir.

-  Evde hem aile fertlerinin hem de çocukların ulaşabileceği bir yere farklı türde kitapları içeren bir kitap köşesi oluşturulabilir. Eğer evde sürekli televizyon seyredilip hiç kitap okunmuyorsa çocuklarında kitap okumasını beklemek gerçekçi olmaz.

-  Kitaplar çocukların ilgi alanlarına göre ve çocukla birlikte seçilmelidir.

-  Anne babalar, çocukla birlikte alışverişe veya gezmeye gittiklerinde, bir kitapçıya ya da kitap-dergi reyonuna uğramayı ihmal etmemelidirler.

 -  Kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında kütüphane kullanımının etkisi büyüktür. Çocukların okul kütüphanesinin aktif kullanımı için yönlendirilmeleri gerekir.

- Çocuğu sürekli okuması yönünde uyarmak yerine, kitap okuduğunda onu destekleyerek motive etmek daha doğru olur.

- Yaşına uygun bir dergiye abone olması, düzenli bir şekilde takip etmesi sağlanır.

Bu konuda araştırmaları bulunan Baumberger’in (Baumberger 1990: 45) ebeveynlere önerileri ise aşağıda sıralanmıştır:

-  Ebeveynler, çocuklarına yüksek sesle ve sıkça hikâyeler okuyabilir ve anlatabilirler.

- Ebeveynler, çocuğun gereksinimi ve yaşına göre evlerinde kitaplık oluşturabilirler.

- Ebeveynler, çocuklarını verdikleri harçlıkların bir kısmını kitap almak için harcaması konusunda eğitebilirler.” dedi.

 

BESTAMİ YAZGAN KİMDİR?

1957 yılında Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Toprakkale’de, orta ve lise öğrenimini Osmaniye İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1978 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Osmaniye’de on yedi yıl yayınlanan Güneysu Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Halen Özel Bahçelievler İhlas Kolejinde edebiyat öğretmeni olarak görev yapmaktadır.

Şiir, masal ve hikâye türlerinde seksen eseri bulunan yazar; 1994 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Çocuk Edebiyatı dalında “Yılın Yazarı”, 1997 yılında Türkiye Çocuk Dergisi tarafından “Yılın Öğretmeni”, 2003 yılında Çocuk Edebiyatçıları ve Yayıncıları Birliği tarafından “Yılın Şairi”, 2011 yılında İLESAM tarafından Çocuk Edebiyatı dalında “Yılın Yazarı” seçildi. 2012 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Yazarlar Okullarda” projesinde Esenler ilçe yazarı olarak görevlendirildi. 2013 yılında Kars Kafkas Üniversitesi tarafından eserleriyle ilgili yüksek lisans tezi hazırlandı. 2013 yılında Edebiyat ve Sanat Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından Çocuk Edebiyatı dalında “Yılın Yazarı” seçildi.  2014 yılında MEB Yayın Danışma Kurulu üyeliğine seçildi. Şiir dalında yurt içi ve yurt dışında birçok ödül alan Bestami Yazgan’ın eserlerinin bir kısmı bestelendi; bir kısmı da ders kitaplarına girdi. ESKADER Kurucu Üyesi, İLESAM İstanbul Şb. Danışma Kurulu Üyesi, MESAM ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir.

Bestami Yazgan, medenî denilen; ama gerçekte madenî özellikler taşıyan çağımızda, gönül ve ömür toprağımızı saf şiir sularıyla sulayan, kuşluk vakitlerinin kuşlu saatlerinde; bazen ağlayarak bazen de haykırarak yazdığı şiirlerle gönül güvercinlerimizi besleyen, bulanık ve bunalmış düşüncelerimizi demleyen bir gönül insanıdır. Evli olan şair dört çocuk babasıdır.

 

Eserleri:

Masal: Olimpiyat Ormanı (Nar Yayınları), Gözlük Takan Yıldızlar (Nar Yayınları), Paten Giyen Kaplumbağa (Nar Yayınları), Yağmur Kuşları (Nar Yayınları), Masal Denizi (Erdem Yayınları), Masal Salıncağı (Timaş Yayınları), 34 adet masal kitabı (Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları).

Çocuk Şiirleri: Gökkuşağı Sevinci (Nar Yayınları), Kutu Kutu Pense (Nar Yayınları), Uçtu Uçtu Şiir Uçtu (Erdem Yayınları), Güneşle Ay Duymasın (Erdem Yayınları), İlk Öğrendiklerimiz: İslam’ın Beş Şartı (Erdem Yayınları), Şiirlerle Nasrettin Hoca (Erdem Yayınları), Anne Sen Melek misin? (Nar Yayınları), Çıtı Pıtı Kutu Kutu Şiirler (Nesil Yayınları), Çocuk Şiirleri (Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları).

Mektup: Sevgi Çiçeği (Nar Yayınları).

Hikâye: Ceren ve Arkadaşları -Masalsı Hikâyeler- (Nar Yayınları), Doğum Günün Kutlu Olsun -Masalsı Hikâyeler- (Nar Yayınları), Günaydın Çiçekleri -Yaşanmış Hikâyeler- (Nar Yayınları), Kirazlı Şemsiye (Nar Yayınları), Uçarım Dualarla Gökyüzüne -Çocuklar İçin Dua- (Nesil Yayınları).

Tekerleme: Alfabenin Öyküsü (Nar Yayınları).