Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Ahilik Kültürünün dünyanın hiçbir medeniyetinde bulunmayan köklü bir kültür olduğunu belirterek, bunun yaşatılması gerektiğini söyledi. Ünver “Ahiliğin toplumsal bir eğitim olduğunu yeni yeni algılamaya başladık.”dedi.

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Seyit İnce, Nevşehir Ticaret ve Gümrük Müdürü Tuncer Başbozkurt,Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Genel Sekreteri  Ahmet Özgün, Nevşehir  Karasörcüler Marangozlar ve Ağaç İşleri Odası Başkanı Ramazan Korkmaz, Nevşehir Elektrik ve Elektronikçiler Odası Başkanı Mustafa Gök, Nevşehir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Yaşar Göncü, Derinkuyu Esnaf Odası Başkanı  Mustafa Sarı, Acıgöl Esnaf Odası Başkanı Adem Özcan ve Gülşehir Esnaf Odası Başkanı Ahmet Şahin,  Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’i makamında ziyaret etti.

Ziyaretten dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getiren Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,günümüzde yeni yeni hissedilmeye çalışılan Ahilik Kültürünün Anadolu’nun en büyük kültüründen biri olduğunu belirtti.

Ünver “ Ahilik kültürü, Anadolu’muzun bir kültürü. Böylesine önemli bir kültürü ülkemizde daha  yeni hissetmeye başladık. Bunun aslında toplumsal bir eğitim sistemi olduğunu yeni yeni algılamaya başladık. Dünyanın hiçbir yerinde, dünyanın hiçbir medeniyetinde, dünyanın hiçbir ticaret kültürünün alt yapısında ahilik kültürünü bulmanız mümkün değil. ‘ Kapıdan girerken dürüst olacaksın,  büyüklerini sayacaksın, malın ayıbını önce kendin bulacaksın iyi iş yapmak için özen göstereceksin, önce üreteceksin , karşındakini memnun edeceksin sonra kazanacaksın’ anlayışı ancak bizim kültürümüzde ve örfümüzde var, bunu yaşatmamız lazım. Aksi takdirde kendimiz kaybederiz. “dedi.

Esnaf ve ticaret kesiminin kendi kendilerini denetlemesinin bu büyük kültürün önemli bir bütününü oluşturduğunu vurgulayan Ünver; “ Belediye denetleyici bir kuruluş ,yok böyle bir şey. Belediye organize eden bir kuruluş. Ben esnafı niye denetleyeyim ki ?:Esnafı  kendi odası, kendi birliği denetlesin,  ticaret erbabını  kendi birliği ve odası  denetlesin, kendi insanlarını  kendi denetleyip kendi mesleki kurallarını kendi koysun, yani  kendi kendini  yönetsin, bu bizim kültürümüzde böyle. Ahi Evran’ı  yaşatan manevi anlayış bu . Ahilik kültürünün düşünceden hayata yöneldiği Selçuklu dönemine , o verimli  ve o  fikir yetiştiren döneme indiğimiz zamanda  , bunu gözlemliyoruz .Bu yönde buna benzer bir yapının birliği adına belediye başkanları ile yakın bir zamanda  görüşmelere başlayacağım. Bunu gerçekleştirdiğimizde,  inşallah  Orta Anadolu’da manevi  bir birlik  oluşturmayı hedefliyoruz. Hacıbektaş Veli,  Ahi Evran, Hacı Bayram Veli, Mevlana, Yunus Emre, bunların hepsi  aynı çağın,  aynı yılların insanları, aynı kültürün insanları. Kimisi fikirde ve ilimde ahilik ruhunu  geliştirmiş, kimisi edepte , adapta , terbiyede ve  inançta  ahilik ruhunu geliştirmiş ,kimisi ticarette sanatta ve  zanaatta bu kültürü geliştirmiş. Bu kültürünü yaşatma adına bu tür yapılan    etkinlikleri  gerçek manada önemsiyorum. ”dedi.

ESNAF BÜYÜKLERİNİN İSMİ SOKAKLARDA YAŞATILACAK

Ünver, Nevşehir Belediye Meclisi olarak Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı’nın da onayı ile Nevşehir’in geçmişte ticari hayatına yön verenler arasında yer alan   Mehmet Ziya Bulaner, Naci Özenmiş, Kamil Köse ve  Mehmet Ekmekçioğlu’nun isimlerinin  yeni Kayseri Caddesi’ndeki 4 ayrı sokağa verilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, “Bu şehrin esnaflarına öncü olan,ticari alandaki hareketliliği artırmada öncü isimlerin sokaklarda artık yaşatılıyor olması bile bizim için de ayrı bir mutluluktur.” dedi.

Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü’ de , Nevşehir Belediye Meclisi’nin aldığı bu karardan dolayı büyük bir sevinç duyduklarını belirterek, Ünver’e teşekkür etti.