“YERSİZ VE HAKSIZ İSNAT İLE İFTİRA DAVASI AÇIYORUZ “

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Kalesi’ndeki 11 mahalleyi içine alan  bölgedeki Kentsel Dönüşüm çalışmaları sırasında keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehrindeki temizlik çalışmaların hukuka uygun bir şekilde devam ettiğini belirterek, bu çalışmaların gerçekleştirilmesini istemeyenlerin  yiğitçe, mertçe hak hukuk aramak yerine, kalleşçe kendi şehirlerini ispiyonlayarak yasal olmayan yollara başvurduklarını söyledi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, önceki gün bazı gazete ve internet sitelerinde Nevşehir Belediyesi’nin Osmanlı eserlerini yıktığı şeklindeki haberler üzerine bir basın toplantısı düzenledi.

Ünver, birilerinin Nevşehir Belediyesi’ni   halen kale civarında  devam eden Arkeolojik çalışma ve temizleme çalışmaları nedeniyle  mesnetsiz, delilsiz iftiralarla suçlama yaparak bir yerlere gitmeye çalıştıklarını ifade ederek “Bizde bu iftiralara bıkmadan usanmadan cevap veriyoruz. Yargı yolu ile de cevap veriyoruz, vermeye de bundan sonra devam edeceğiz ”dedi.

Nevşehir Belediyesi’nin yıktığını ileri sürdüğü tescilli binaların   eski ve yeni hallerini gösteren fotoğrafları basın mensupları ile paylaşan Ünver “Bu fotoğraflar söz konusu bazı gazete ve internet sitelerinde gösterdikleri yıkılmış denilerek gösterilen fotoğraflar, bunlarda belediyenin yıktığı ileri sürülen tescilli yapılar. Hangisi yıkılmış ?  hepiniz görüyorsunuz. Belediyemiz tarafından yıkılmış tek bir bina yok. “diye konuştu.

Ünver ,geçtiğimiz yılın sonlarına doğru,  odatv isimli internet sitesinin de  asılsız ve mesnetsiz bir şekilde  Kentsel Dönüşüm çalışmalarında Nevşehir Belediyesi’nin tescilli binaları yıktı diye bir haber yaptığını hatırlatarak   Nevşehir Sulh Ceza Mahkemesi’nin konuya ilişkin olarak verdiği karardan bir bölüm okudu. Kararda, 20.12.2015 tarihinde Oda tv isimli internet sitesinde Nevşehir’de neler oluyor şeklinde bir haber yayınlandığını ancak yapılan tüm inceleme ve araştırmalar sonrasında söz konusu arkeolojik çalışma ve temizleme çalışmaların yasaların öngördüğü bir şekilde gerçekleştiğinin bağımsız yargı tarafından da karar altına alındığına vurgu yaptı.

Tüm bu gelişmelere rağmen önceki gün yine bazı basın kuruluşları ile internet haber sitelerinde Nevşehir Belediyesi’nin tescilli bina yıktığına ilişkin olarak haberler yaptıklarını ifade eden Ünver : “Biz de onlara yasal olarak cevap gönderdik   bunun arkasından yersiz  ve  haksız isnat ile  iftira davasını açacağız hem bu memleket adına, hem de Nevşehir Belediyesi adına. Bu memleket sahipsiz değil çünkü. Biz hukuku baş  tacı ederiz, biz hukukun üzerinde bir güç değiliz. Bizim yaptığımız her şey hukuka uygun olmak zorunda, bizde hukuka uygun bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz . Dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşkesinde halen devam eden arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmalarıyla ilgili her defasında kamuoyuna da bilgiler aktarıyoruz. Kentsel Dönüşümü tamamlayıp Nevşehir’in ufkunu genişletip, tarihini ortaya çıkaracağız Allah’ın izniyle. Bunu yapabilmek için gece gündüz çalışıyorum. Önümüze kimse geçemeyecek.’ diye konuştu.

Ünver, önceki gün bazı gazete ve internet sitelerinde  “AKP’li belediye Osmanlı eserlerini yıktı” başlığıyla yayınlanan yazının gerçeği yansıtmadığını ve bunu da cevap olarak söz konusu gazete ve internet sitelerine gönderdiklerini dile getirdi.

Söz konusu çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun da bilgisi dâhilinde gerçekleştirildiğini aktaran Ünver, bu bölgede geçmişte Sit alanı uygulaması bulunmazken, Nevşehir Belediyesi olarak yaptıkları başvuru sonrasında bölgenin 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenerek koruma altına alındığını kaydetti. Ünver şöyle konuştu: “ Kültür ve Turizm Bakanlığı sürdürülen çalışmaların tamamen içerisinde yer almaktadır. Söz konusu çalışmalar başlatılmadan önce Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde görevli uzmanlarla bölgeyi tarayacak biçimde jeo radarlar ile çalışmalar yapıldı. Sonra bu neticeler ile yerin altındaki boşluklar tespit edildi. Bunların bütün masraflarını biz yaptık. Nevşehir Belediyesi’nin bölgenin sit alanı olarak belirlenmesine yönelik başvurusunun ardından   09 Mayıs 2014 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarınca bölgede Sit irdeleme çalışması yapıldı. Bunun sonucu   da bölgenin 3. Derece arkeolojik sit alanına uygun olduğuna karar verildi. Kaya oyma mekanların tamamının ortaya çıkarılması amacıyla bilimsel, teknik yöntemler ile Müze Müdürlüğü denetiminde çalışma yaptırılarak, Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunuldu ve karar verildi. Yani, Bakanlık konunun tamamen içerisindedir. Bu bölgede bulunan tescilli binaların restorasyon çalışmaları da bu süreçte gerçekleştirilecek. Biz orada tarihi korumak için çalışıyoruz. Kültür  ve Turizm Bakanlığı’ ndan ve Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan  aldığımız arkeolojik araştırma ve temizlik çalışması izni de elimizde mevcuttur. Bölgede kazı yaptığımız ileri sürülüyor, nihayetinde bölgedeki  arkeolojik araştırma ve temizlik çalışması. Tüm gücümüzle bu bölgeyi önce şehrimize, ülkemize ve sonrasında da tüm dünya insanlığına kazandırma çabamız bundan sonra da aralıksız devam edecek. Ama şahsımıza, belediyemize ve şehrimize karşı isnat edilen yersiz itham ve iftiralara karşı  mücadelemize hukuk önünde  devam edecektir.  Öyle ucuz siyaset yapmak adına kimseye pabuç bırakmayız. Ben onların hakkında haksız, İsnat ve iftiradan dolayı iftira davası açacağım. Gönderdiğim düzeltmeyi de yayınlamazlarsa yine hukuki yollarla şehrim adına, belediyem adına bunun mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğim ”dedi.

Yapılan çalışmaları belgeler ile gösteren Belediye Başkanı Ünver, bazılarının ayaklarına basılmasından dolayı yiğitçe, mertçe hak hukuk aramak yerine, kalleşçe kendi şehirlerini ispiyonlama yoluna gidip  yasal olmayan yollara başvurduklarını kaydetti.  

 

Bölgede sürdürülen çalışmalarla Osmanlı belgelerinde de varlığı belirtilen 30 su yoluna ilişkin

Delillere de ulaşıldığını fotoğraflarla ortaya koyan Ünver: “Bizler   üstelik öyle hassas çalışıyoruz ki, O sismik ve Öz Direnç çalışmalarının ardından belirlediğimiz çukurların üzerine iş makinası bile çıkarmıyoruz. Elle temizlik yapıyoruz. Altında herhangi bir şey olmadığı tespit edilen yerleri Müze denetiminde iş makinası ile temizliyoruz. Yıllardır dökülen enkaz ve beton parçalarını elde taşıyacak değiliz.”şeklinde konuştu.


Yaptıkları bu çalışmalarla Nevşehir’in tarihinin yüzyıllar öncesine taşındığını dile getiren Ünver: “Nevşehir tarihini yüzyıllar öncesine taşıdık. Nevşehir’de Kale’den daha eski bir bulgu yoktu 12. yüzyılda yapılan kaleden başka,  Nevşehir’in hiçbir bulgusu yoktu. Şimdi biz bunu bulduk ve koruyoruz Allah’ın izni ile. Biz bunu dünya insanlığına armağan ediyoruz. Nevşehir’in tarihi değişiyor diyorum birileri rahatsız oluyor. Var mıydı daha önce Nevşehir’in merkezinde yer altında resimli bir kilise bulgusu? Biz bu güzelliği de ortaya çıkardık. Bu güzelliğin üzerinde tuğlalar ve briketler vardı. Biz bu güzellikleri de çıkarmaya devam edeceğiz. Biz burada çalışmaya yılmadan, yıkılmadan, kaç milyonumuza, kaç milyarımıza mal olursa olsun  devam edeceğiz. Onları rahatsız etmeye hizmetlerimiz ile  etmeye devam edeceğiz. Nevşehir tarihini bir miktar daha ileriye yitecek tarihe bulgulara ve tespitlere ulaşmış durumdayız. İnşallah ilerleyen zamanlarda Nevşehir halkının huzuruna sunacağız. Arkadaşlarımız şu anda yoğun bir şekilde çalışıyor. Bunlar ‘Rastgele karar verdik, şurayı kazalım’ dediğimiz bir çalışma değil.  Biz kazı çalışması değildir. Burası tamamen bir enkaz temizleme çalışmasıdır. Burayı ülkemize kazandırmak için çalışmalarımız sonuna kadar devam edecektir. Hem de yasalar ve hukuk önünde hesap sora sora devam edeceğiz. Öyle ucuz siyaset yapmak adına kimseye pabuç çıkartacak değiliz.” diye konuştu.