Ürgüp Belediyesi tarafından bu yıl 43. sü düzenlenen Uluslararası bağ bozumu festivali bugün Ürgüp şehir merkezinde, kortej yürüyüşü ile başladı. Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk, Ürgüp Kaymakamı Tuğba Yılmaz, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Belde Belediye Başkanları, Ak Parti İl Başkanı Kazım Sunar, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Salih Açıkgöz, Ak Parti İlçe Başkanı Ahmet Koçak,diğer siyasi partiler, Ürgüp’lü vatandaşlar ve bölgede bulunan yerli ve yabancı turistlerin katılımıyla başladı.

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen programın açılış konuşmasında Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Çocukluğundan beri kutlanan bağ bozumu festivalinin 43.sünün hayırlı olması temenni ederek, belediye olarak festivalin düzenlenmesinde amaçlarının  yok olmaya, unutulmaya yüz tutan bölgenin önemli geçim kaynaklarından olan bağcılık konusunda halkın bilgilendirilmesi bilinçlendirilmesi olduğunu ifade etti.

Bağcılıkla ilgili sorunlarada değinen Yıldız, köyden kente göçün bağcılığı etkilediğini ifade etti.

Ürgüp Kaymakamı Tuğba Yılmaz ise Dünyada eşi benzeri olmayan Kapadokya Bölgesinin göz bebeği Ürgüp’e hizmet etmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, Bağ Bozumu festivalinin 3 T üzerine hizmet ettiğini belirterek, Festivalimiz Turizm, Tarım ve tanıtım dolaylı olarak Türkiye’ye hizmet ediyor. dedi.

Nevşehir Milletvekili Av. Murat Göktürk ise Eylül ayı geldiğinde herkesin heyecanla beklediği bağ bozumu zamanına gelindiğini söyleyerek,Ürgüp’te ticari faaliyet gösteren Rüştü Turasan ve Hasan Turasan’ın bağcılığın nasıl olması gerektiğini bölgeye tanıtan bir faaliyet yürüttüğünü ifade etti.

Tarım ve tarımın içerisinde bağcılık önemli bir gelir kaynağı, Sofular, Karakaya, Ulaşlı ve Çökek Köylerimiz özellikle gelirinin büyük bir kısmını bağcılıktan sağlıyor. Yöremize has emir ve dimrit üzümlerinin bölgemizin jeolojik yapısı nedeniyle başka bir yerde yetişmeyen güzellikte yetişiyor."dedi. Göktürk, bu ürünlerin tanıtımı noktasında da bu tür festivallerin önemine değinerek kısa kısa yaptıkları hizmetlere değindi.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ise yaptığı konuşmada bu tür etkinliklerin hem bölgenin tanıtımına hem de o bölgede eskiyen değerlere katkı sağladığı için önemsenmesi ve desteklenmesi gereken çalışmalar olduğunu ifade ederek Ürgüp Belediyesine teşekkür etti.

Bölgede bağcılık ve bağcılığa bağlı olarak ürünlerin önemli bir ekonomik katkısı olduğunu belirterek, Bölgenin ve özellikle turizm merkezi Ürgüp’ün tanıtımınada katkı sağlayan bağcılığın korunmasının önem arz ettiğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Ürgüp yöresi halk oyunları gösterileri ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü tarafından Mehter marşları sunumu yapıldı.

Etkinlikler yarın Bağ bozumu ve çeşitli yarışmalarla Üç güzeller mevkiinde devam edecek.