Yağmurun uzun zaman yağmadığı kuraklık zamanlarında, Allah'ın yağmur yağdırması için bir belde ahâlîsinin topluca dua etmeleri. Fıkıh dilinde yağmur duasına "istiskâ" denilir. "İstiskâ", yağmur talebinde bulunmak anlamına gelir.

Yağmur duası sünnettir. Hem Peygamberimiz hem de onun Raşid halîfeleri yağmur duasında bulunmuşlardır.

Yağmur duasının peşi peşine üç gün ve yerleşim bölgesi dışında olması müstehaptır.

Bu vesileyle bölgemiz dede uzun zamandır yağmurun yağmaması, çiftçilerimizin sıkıntı içerisinde olmasından dolayı binlerce kişinin katıldığı yağmur duası Ürgüp ilçesi hodul  mevkisinde ve Avanos Göynükte  yapıldı.

Duaya köylülerin yanı sıra İlçe Müftümüz sayın A. Muhammed ÇINAR ,din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlçe müftümüz A. Muhammed ÇINAR “ duanın öneminden, duanın kabul olmasının şartlarından bahsetti. Yağmur duasına gitmeden önce, sadaka verilmeli, günahlardan tevbe edilmeli, dargınlar barışmalı, haksız olarak alınan şeyler sahiplerine geri verilmelidir. Yağmur duasına çıkarken oruçlu olmak, mütevazı ve muhtaç bir tavır takınmak uygun olur.

Müslümanlar dua edilecek yere vardıklarında, önce iki rek'at namaz kılarlar. Namazın cemaatla kılınması menduptur. İmam namazdan sonra kalkar ve cemaata karşı bir konuşma yapar. Namaz ve hutbenin bulunuşu, Ebû Yusuf ve Muhammed'in görüşleridir. İmam Azam'a göre; yağmur duası sadece dua ve istiğfardan ibarettir; namaz ve hutbe yoktur.

Dua ayakta yapılır. Dua edilirken kıbleye dönülür. Dua edilirken Allah'tan af istenir, yağmur istenir. Duanın üç gün peşipeşine yapılması müstehabdır.

Yağmurun gecikmesi sebebiyle eski elbiseler giyilir. Başlar öne eğilir, mütevazi bir tavır takınılır. Yaya olarak dua yapılacak yere gidilir. Duadan önce sadakalar verilir, fakirlere yardım yapılır. Haksızlık yapılmışsa helâllik dilenilir, müslümanlar için af istenilir.”

Kur’an tilaveti ve tekbirlerden sonra  dua edildi.

Duadan sonra katılımcılara yemek ikram edildi.

Cenabı Mevla’m Dualarımızı Kabul eylesin.

İlçe Müftüsü

A. Muhammed ÇINAR