Türkiye’nin en önemli çerezlik kabak çekirdeği üretim merkezlerinden Ürgüp’te, her yıl Eylül ve Ekim ayları geldiğinde taş fırınlarda kabak çekirdeği kavrulma sezonu da başlıyor. Kış mevsiminin vazgeçilmez kuruyemişleri arasında yer alan kabak çekirdeği geçen yıl 10-12 TL arasında tüketiciye sunulmasına rağmen bu sene rekolte düşüklüğünden dolayı fiyatı 18-19 TL’ye yükseldi.

Nevşehir’in merkeze bağlı bazı köy ve beldeler ile Acıgöl ve Ürgüp ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen kabak çekirdeği, tarladan toplanıp kesilen kabaklar ayıklandıktan sonra kurutulan çekirdekler, tüketiciye ulaştırılmak üzere özel taş fırınlarda kavrulmaya başlandı. Bazı fırınlarda kavurma işlemleri sabaha kadar devam ediyor.

Nevşehirli fırıncı Gökhan Karabudak, 20 yıldan beri kabak çekirdeği kavurduğunu belirterek, en leziz kavrulmuş kabak çekirdeğinin elde edilmesi için 45 dakikalık bir sürenin yeterli olduğunu söyledi. Tarlada kabağın içi açılarak elde edilen kabak çekirdeklerinin yaş hali ile fırına getirildiğini ifade eden Karabudak, “Yaş haldeki kabak çekirdeğini tuz ile karıştırırız. Kimi yerlerde süt ile de karıştırılıp kavurma işlemi yapılır. Kimi zaman kabak çekirdeğini tüccara yetiştirebilmek için sabah saatlerine kadar kavurma yaptığımız da oluyor. 1 kilogram kabak çekirdeğini 1,5 TL’den kavuruyoruz. Günde yaklaşık 300-400 kilogram kavurma yapabiliyoruz. Dönem içerisinde de bu rakam toplamda 5 tona kadar çıkabiliyor” diye konuştu. 

Geçen yıla oranla bu yıl kabak çekirdeğinde rekolte düşüklüğünün yaşandığı Nevşehir’de, yaş haldeki kabak çekirdeğinin fiyatı 8-9 TL, kavrulmuş haldeki kabak çekirdeğinin fiyatı da 18-19 TL arasında tüketiciye sunuluyor. 

Haber:Faruk Özzengin