Ürgüp'te Nüfusta Etnik Temizlik Amacıyla 1946 yılında Çıkan Yangın Nedeniyle e devlette uygulamaya konulan Soy ağaçları eksik olarak sorgulanabiliyor.


E- Devlet üzerinden verilen hizmetlere bir yenisi eklendi. e-Devlet'te alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmeti, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulan bu hizmet Ürgüp'te neden fazla gerilere gitmiyor sizler için araştırdık.
SOYAĞACI NASIL SORGULANIR?
Vatandaşlar kullanıcı adı ve şifreleriyle E Devlete giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altyapısı üzerinden alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmetini kullanabiliyor. Sisteme giren vatandaşlar “belge oluştur” diyerek geçmiş yıllara ait soy ağaçlarını görebiliyor. Kısa yoldan sorgulama sayfasına ulaşmak için arama kısmını da kullanabilirsiniz.
1946 YILINDA NÜFUS YANDI, BELGELER KÜL OLDU
e- Devlet’e soyağacını sorgulamak için giren Ürgüplü vatandaşlar aslında kendisinin de bildiği, bizzat beraber bile yaşadığı dedesinin dedesine kadar ulaşabiliyor çünkü Ürgüp Nüfus Dairesi 1946 yılında yandı.
Ortodoks nüfusun, Müslüman nüfusla mübadele edildiği 1946 yılında Ürgüp Hükümet Binasında "BİLİNMEYEN BİR NEDENLE" çıkan yangınla nüfus ve tapu gibi belgelerin yanıp kül olduğu, dolayısıyla ulaşılamadığı kaydediliyor.
İstanbul'da bulunan Osmanlı Arşivinde 1905 yılında yapılan bir sayımın kayıtlarının arşivlerde olduğu da söylentiler arasında yer alıyor.