Nevşehir genelinde başıboş sokak köpekleri dehşet saçıyor. Özellikle sokak aralarında başıboş dolaşan köpeklerden vatandaşların şikayetleri giderek artıyor.

Edinilen bilgilere göre, Nevşehir'in Ürgüp ilçesi Evka mahallesinde oturan ve savaştan kaçıp ülkemüze sığınan suriyeli sığınmacı bir ailenin küçük çocuğu az kalsın hayatından oluyordu.

Geçtiğimiz hafta Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde meydana gelen olayda, Ürgüp Evka Mahallesinden işe gitmek için sabah erken saatlerde evinden çıkan Suriyeli sığınmacı bir ailenin Cuma ismindeki çocuğuna sokakta gezen başıboş köpeklerin saldırısına uğradı. Başıboş 10 köğeğin saldırısına uğrayan çocuğun imdadıdına çevreden yetişen vatandaşlar yetişti. Hastaneye kaldırılan çocuk yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.  


Ürgüp'te başı boş sokak köpeklerin saldırısına uğrayan Suriyeli Cuma'dan iyi haber geldi.
Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde köpek saldırısına uğrayarak Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan çocuk yoğun bakımdaki tedavisinin ardından taburcu oldu. Ürgüp'te 10 köpeğin saldırısına uğrayan suriyeli çocuğun babası yaşanan olayın şokunu hala üzerlerinden atamadıklarını belirtti. Suriye'den savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan suriyeli sığınmacı Aile başımıza bir olayın geleceğini aklımızın ucundan bile geçirmezdik diye konuştu. Ve ekledi;  " Oğlumun psikolojisi çok bozuldu ve korkusundan dışarıya çıkamıyor. Yetkililerinin bir an önce bu duruma çözüm bulmalarını istiyoruz.'' dedi. 

Yaşanan olaylara tepki gösteren vatandaşlar ise, Turizm kenti bir ilçede böyle bir olayın yaşanması gerçekten çok üzücü. Hayvanları seviyoruz ama insan hayatı bu kadar değersiz olamaz. Artık turizm kenti Ürgüp'te başıboş köpek görmek istemiyoruz diye konuştular.

Bugünde Nevşehir'de bir çocuğa köpek saldırdı...
Edinilen bilgilere göre, en son bugün Nevşehir'de yaşanan olayda küçük yaşlardaki bir erkek çocuğa köpeğin saldırması sonucu çocuk çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralı çocuk şuan hastanede tedavi altına alındı.

Bu iş artık kabak tadı vermeye başladı!


Nevşehir'de Başıboş köpekler dehşet saçıyor. Ama maalesef bir türlü etkin bir çözümde bulunabilmiş değil. Zira yetkililerin eli kolu bağlı, vatandaş ise çaresiz.

BAŞIBOŞ KÖPEKLER KONUSUNDA BELEDİYELERİN ELİ KOLU BAĞLI

Türkiye’de başıboş köpekler konusunda birçok belediyenin olduğu gibi Nevşehir'deki Belediyelerin de eli kolu bağlı. Özellikle bir çok ilçe ve belde belediyelerinde barınak olmadığı için başıboş köpekleri toplayamıyor, veterinerlik birimi olmadığı için kısırlaştırılma, aşılama veya gerekli tıbbi bakımlarını yapamıyor, kayıt altına alamıyor. Buda yetmez gibi çevre ilçe belde ve köylerden hatta komşu vilayetlerden toplanan köpekler şehrimize yada ilçelerimiz merkezlerine bırakılıyorlar. Bu durum başıboş köpeklerin sayılarının her geçen gün artmasına neden oluyor.
Sayıları artan ve aç kalan köpekler yiyecek bulmak için çöp konteynerlerinin başından ayrılmıyor.
Diğer taraftan uyuz hastalığı bulunan köpeklerin il merkezinde sürüler halinde dolaşmaları başta çocuklar olmak üzere insan sağlığını tehdit ediyor. Açıkcası, Yasal gerekçeler sebebiyle Bu olumsuzluklara belediye seyirci kalmak zorunda kalıyor.
Vatandaşlar ise özellikle gece saatlerinde dışarıya çıkanlar için büyük tehlike oluşturan sokak köpeklerine karşı tedbir alınmasını istiyor.

Hayvanları Koruma Kanunu’nun belediyelere verdiği sorumluluklar neler? – Sahipsiz hayvanlara yönelik uygulamaları (toplama, aşılama, kısırlaştırma, işaretleme, tıbbi bakım, alındığı ortama geri bırakma ve kayıt) yapmak – Ev ve süs hayvanı satan işletme sahiplerine ve yerel hayvan koruma görevlilerine verilecek eğitimleri organize etmek. – El konulan hayvanların kontrol altına alınmasını sağlamak, ölen hayvanların gömülmesini sağlamak. – Geçici bakım evleri oluşturmak. – Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması için Belediyelerde bir toplama ekibi kurulması. Ekip çalışanlarının dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tabi tutulması. – 10 gün içinde sahiplenilmeyen hayvanların alındıkları ortama bırakılması. – Bölgelere göre besleme noktaları oluşturmak. – Hayvanlar hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakmamak.​


Sokak köpeklerinin tehditi altında bu soruna nasıl bir çözüm getirileceği ise tam bir muamma. Yetkilileri bu konuda daha büyük bir acı ve can kaybı yaşanmaması adına gerekli tedbir almaları için uyarıda bulunuyoruz.

Zira önümüz kış, Sabah erken saatlerde okula giden öğrencilerinde korkulu kâbusu olan sokak köpeklerinin bir an önce il ve ilçe merkezlarinden Belediye ekiplerince toplanarak Sokak Köpekleri Barınma Merkezine götürülmesini temenni ediyoruz.