Özellikle 1980’li yıllarda başta Almanya, Hollanda ve  İskandinav ülkeleri olmak üzere birçok Avrupa ülkesine göç eden ve buralarda çalışarak hayatını sürdüren Ürgüplü birçok kişi, özünü ve kökünü unutmamanın gayretini, kendi kültürlerini var ve güçlü tutmanın çabasını veriyor. Avrupa’da asimile olmamak için gayret sarf eden Avrupa’daki Ürgüplüler, aynı zamanda ciddi bir memleket hasreti de çekiyorlar. 
Memleket sevdasını her alanda göz önünde bulunduran ve bu sevdayı sürekli canlı tutmaya çalışan Avrupa’daki Ürgüplüler, bu yıl memleketlerinde izinlerini geçirerek dönüş yoluna çıkmaya hazırlanıyor. Onların memleketlerine olan hasretini ve sevdasını ise araçlarının plakalarından anlaşılıyor. Birçok yabancı plakalı araçta Ürgüp'ten bir iz görmek mümkün. Gurbetçi araçların plakasının rakam bölümünde "50"ye yer veriyor.
Objektiflerimize yansıyan plaka, Avusturya'nın başkenti Viyana'dan memleketi Ürgüp'e gelmiş bir gurbetçiye ait.  Geldikleri ülkelerin trafik kanununa göre plaka işlemleri yaptıran gurbetçilerin kiminin plakasının başı 50 kiminin sonu 50. Avusturya'ya özel uygulamada ÜRGÜP'ün oluşturduğu harflerin tamamını kapsayan plakayı alan gurbetçi memleketinde gururla dolaşıyor.  
Türk vatandaşları, gurbette iken "En azından memleketimizden uzak kaldığımız sürede, bunlara bakarak hasret gideriyoruz. Ayrıca yurt dışında araçlarda yazılı olan plakalardan birbirimizi tanıma imkanı buluyoruz" diye konuşuyorlar.  
Daha çok Temmuz ve Ağustos aylarında Ürgüp'e gelen gurbetçiler, burada yaklaşık bir ay kaldıktan sonra yurt dışında çalıştıkları ülkelere dönüyor. Pek çok gurbetçinin, Türkiye’ye aileleriyle geldikleri otomobillerinin plakalarına, bulundukları ülkeden, Nevşehir'in plaka kodu olan 50 rakamını alması dikkati çekiyor.