Ürgüp İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği görevlileri yaklaşık 7 ay yapmış olduğu izleme ve takipler sonucu, İlçe merkezindeki bazı otellerde, hayat kadınlarının para karşılığı erkeklerle birlikte olduğunu tespit etmiştir.
 2 ay önce Ürgüp Cumhuriyet Savcılığından alınan izin doğrultusunda ilçe merkezindeki 4 otel teknik ve fiziki takibe alınmış, takip boyunca söz konusu otellerde fuhuş yapan yerli ve yabancı uyruklu hayat kadınları, bu kadınlara aracılık ve fuhşa yer temin eden otel sahipleri ile hayat kadınlarının kullanmış olduğu ticari taksilerin tüm faaliyetleri kayıt altına alınmıştır.
08.06.2013 tarihinde Ürgüp İlçe Emniyet Müdürlüğünce 4 otele eş zamanlı baskın yapılmış, bu baskında görevli Polis Memurları ile seri numaraları önceden alınmış parayla fuhuş pazarlığı yapan hayat kadınları otellerde suçüstü yakalanmışlardır. Operasyona Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğünden gelen takviye kuvvetle beraber 110 polis katılmıştır.
Operasyonda konu ile ilgili olarak 19’i bayan 27’si erkek olmak üzere toplam 46 kişi İlçe Emniyet Müdürlüğüne getirilmiştir. Müdürlüğe getirilen şahıslardan; 9’u bayan, 6’sı erkek toplam 15 kişi ifadeleri alındıktan sonra İlçe Emniyet Müdürlüğünden salıverilmiş, fuhuş yaptığı tespit edilen yabancı uyruklu 2 bayan da işlemleri tamamlandıktan sonra sınır dışı edilmişlerdir. Otellerde ve evlerde yapılan aramalarda ruhsatsız 1 adet CZ-75 Marka tabanca, tabancaya ait 14 Adet Fişek,  2 gr esrar maddesi ve 9 adet uyuşturucu  hap ele geçirilmiştir. 10’u bayan olmak üzere toplam 31 şüpheli 4 gün boyunca İlçe Emniyet müdürlüğünde sorgulanıp ifadeleri alındıktan sonra Ürgüp Cumhuriyet Savcılığına sevk edilmiş, savcılık sorgusuna müteakip 2’si bayan 9 şüpheli serbest bırakılmış, 8’i bayan 22 şüpheli tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmiş, mahkeme sonucunda örgütlü bir şekilde Fuhşa Aracılık, Fuhşa Yer Temin Etme, Fuhşun Yolunu Kolaylaştırma ve Fuhşa Teşvik suçlarından biri yabancı uyruklu olmak üzere 3 hayat kadını G.A(34), G.Ç(26), S.K(29), 2’si taksici M.G(35), Z.Ö(49) 8’i otel işletmecisi D.T(41), H.A(33), S.U(29), A.K(35), F.D(34), İ.Y(27), İ.D(27), M.Ç(50) olmak üzere toplam 13 kişi tutuklanmıştır. 
Gözaltına alınan yerli ve yabancı 19 bayanın zührevi hastalıklar yönünden doktor raporları alınmış, yapılan muayene sonucu 1 bayanda hepatit bir bayanda ise AIDS hastalığına rastlanmıştır. İlçe Emniyet Müdürlüğünce soruşturma devam etmekte olup özellikle AIDS virüsü taşıyan hayat kadını ile birlikte olan erkeklerin tespit çalışması devam etmektedir. Emniyet yetkilileri son zamanlarda Ürgüp’te hayat kadınları ile birlikte olan erkeklerin en yakın sağlık kurumuna giderek test yaptırmalarını tavsiye ediyor.
Ayrıca fuhşa yer temin eden otellerle ilgili Ürgüp Kaymakamlığınca gerekli yasal işlemler de başlatıldı.