Ürgüp Kaymakamlığı, Ürgüp Belediyesi ve Özel Ürgüp köpek bakım evi işbirliği ile çözüme kavuşan sokak hayvanları sorunu, kış aylarında da vatandaşların takdirini topluyor.

Kısırlaştırılarak tekrar doğaya bırakılan köpeklerin karlı kış günlerinde aç kalmaması için Köpek Bakım Evi ekipleri ilçe genelinde belli noktalara mama bırakırken, sokaktan toplanarak bakım evine getirilen yavru köpekler ise kış süresince veteriner hekim kontrolünde bakım evinde misafir ediliyor.

Bakım Evinin gönüllüsü ve hayırseveri Tuncay Gök Yalnızca sokakta yaşayan insanlar için değil hayvanlar için de kış mevsiminin acımasız olduğunu belirtti. Gök "Bu yüzden ‘dostlarımıza’ kışın yardımcı olmamız gerekiyor. Kışın sokak köpek ve kedileri için en büyük tehdit, soğuk hava. Özellikle kısa tüylü, küçük ve ihtiyar köpekler için soğuk öldürücü olabiliyor. Bunu bilmek köpeklere yardım etmenin yarısı… Eğer donmak üzere olan bir köpek görürseniz, hayvan barınaklarını aramalı ya da en yakın hayvan barınağına götürmelisiniz. Kışın donma tehlikesiyle karşı karşıya kalan köpeklerin çoğunun ev ortamına alışmış ancak sahipleri tarafından bahçeye bırakılmış ya da sokağa atılmış köpekler olduğu biliniyor. Bu tür ev ortamına alışmış köpeklerin sokakta yaşayabilmeleri mucizelere bağlı olduğu için onları mutlaka sahiplenmek ya da barınaklara götürmek gerekiyor." dedi.

Dışarıda yaşayan köpeklerin mevsim şartlarına göre beslenmelerinin de önemli olduğunun altını çizen Bakım Evi Veterineri Havva Sülün ise, "Kışın sokakta yaşayan dostlarımızın sağlıklı kalabilmeleri ve vücudunu ısıtabilmeleri için giğer mevsimlere oranla yüzde 25-30 daha fazla yiyeceğe ihtiyaçları var, o yüzden sokak hayvanlarına kışın yemek verirken biraz daha cömert olmak gerekiyor." dedi.

Kışın sokakta yaşayan veya sokağa terk edilen köpeklerin hayatının daha da zorlaştığını söyleyen Ürgüp Belediyesi Veteriner Müdürü Yusuf Çiğdem ise, "Bu yüzden yuvası sokak olan dostlarımıza biraz daha ilgi göstermek gerekiyor. Sokaktaki hayvanlara yardım ederken, hayvan barınağımızdaki köpekleri de sahiplenebilirsiniz." dedi.