Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi’nde ustalık eğitimlerini başarı ile bitirenlere ustalık belgeleri düzenlenen törenle verilmiştir. Törene Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf KAYA, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Murat DEMİR, Ticaret İl Müdürü Ahmet TAYGURT, Kavak Belediye Başkan Yardımcısı Celal YİĞİT, Nevşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı İsmail ÖRDÜ, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Doğan KÜREKLİ, Murat DİLDÖKEN, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Törende Nevşehir Belediyesi Mehteran ekibinin mehter gösterisi ile Nevşehir Anadolu Lisesi halk oyunları ekibi gösterisi beğeni topladı. Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı resim sergisi ve Kızılay Kan Bağışıyla devam eden programda son olarak Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Nevşehir Ticaret İl Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan Ahilik Pilavı Hafız Mahmut KEMİKKİRAN Hoca’nın Ahilik Pilavı yemek duası ile ikram edildi.

Ahilik kültürü ve geleneklerinden ustalığa geçiş anlamını taşıyan Şed Kuşanma Merasimi de temsili olarak canlandırılarak tekrar hatırlatılması ve yaşatılması amaç edinilmiştir. Ahilik tarihimize Anadolu Selçuklular döneminde başlamış ve Osmanlı Döneminde de devam etmiş önemli bir mirastır. Bir şehirde bulunan esnaf, işyeri sahibi ve üretim sahiplerinin, zanaatkârların oluşturduğu ortak meslek örgütleri bütünüdür. Şekil açısından günümüzdeki esnaf ve ticaret odalarına benzetilebilir. Ahiliğe giriş belli şartları yerine getirmekle mümkündür. Ancak bundan sonra, bir törenle (şed bağlama- kuşak bağlama) yeni üye Ahiliğe katılabilmektedir. Katıldıktan sonra kendi mesleğiyle ilgili iş ahlakına uyacağına söz vermiş demektir. Ahilik örgütü dünyadaki ilk ‘meslek ahlakı’, ‘meslek etiği’ uygulamalarından birini gerçekleştirmiştir. Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak programda emeği geçenlere teşekkür ederiz.