Nevşehir de Uyuşturucu kullanan genç sayısı sanıldığından çok...

Sağlıklı Çevre Sağlıklı Aile Sağlıklı Fert ve Mutlu TÜRKİYE için bu habere ses verin kulak verin...

Nevşehir de yaşanan Neyzen Germiyan ile Tunç Boztepe Selda Grossle Cinayetlerinin hep perde arkasında Uyuşturucu madde yattığını biliyormuydunuz...

Bütün ebeveynlerin ortak kabusu bu. Gazetelerde uyuşturucu kullanan gençlerle ilgili bir haber okuyunca veya bir film seyredince “Acaba benim çocuğum da böyle olsa ne yaparım?” Haklılar da çünkü dünyanın her yerinde uyuşturucu tacirleri 'kolay av' olarak gördükleri gençlerin peşinde

 Yapılan araştırmalar, doktorların anlattığı hikayeler hiç de iç açıcı değil. Uyuşturucuya başlama yaşı 9’a kadar düşmüş. Uyuşturucuyla Mücadele ve Gençlik Derneği’nin araştırmasına göre ülkemizdeki 16 yaşındaki her 100 gençten 15’i uyuşturucu bağımlısı. Ailenin çok zengin veya fakir olması, çok baskıcı veya serbest olması da fark etmiyor. Uzmanlara göre çocuğa çok vakit ayırmak, arkadaşlarını tanımakruh hallerini yakından takip edip iyi diyalog kurmak gerekiyor. Yani aile, bağları daima sağlam tutmalı. ‘Serbest bir ortamın sürmekte olduğu şu günlerde gençler nasıl uyuşturucuya başlıyor, Başlamamaları için neler yapmalı?’ gibi soruları işin uzmanına sorduk. Özel Fransız Lape Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Başhekim Yardımcısı Dr. Osman Haluk Arslan yanıtladı...

Ebeveynlerin cevabını en çok merak ettikleri soru şu: “Çocuğumun uyuşturucu kullandığını nasıl anlarım?” 

Uyuşturucu kullanan genç yeni arkadaşlar edinir. Okul başarısı düşer, devamsızlığı artar. Dalgın olur, dikkat eksikliği gözlenebilir. Evde odasında kalmayı tercih eder. İçinde bulunduğu durumun anlaşılmasını istemediği için aile ilişkilerini azaltmaya ve evde az bulunmaya özen gösterir. Daha fazla para harcamaya başlar, evden para çalmaya başlayabilir. Kendisine olan bakımı azalır. Çevresi ve arkadaşları eski önemini yitirir. 

Peki fiziksel olarak nelere dikkat edilmeli?

Beslenme düzeni bozulur, kilo kaybeder. Kullandığı maddenin etkisine veya yoksunluğuna bağlı olarak ağızda kuruluk, aşırı terleme, bulantı, kusma, yürümekte güçlük, uyku bozukluğu görülebilir. Vücudunda yara izleri, ciltte renk değişikliği, iltihaplı yara ya da enjektör izleri bulunabilir. Hafif uykulu bir hal olabilir. Durumundan rahatsızlık duymaz. Belirgin bir halsizlik, yorgunluk gözlenebilir. Gözlerde kanlanma, daralmış ya da büyümüş göz bebekleri dikkat çeker. Konuşmasında güçlük olabilir. Eroin maddesi yoksunluğunda eklemlerde ağrı, kramplar, esneme, kaşıntı, tüylerin ürpermesi gözlenir. Bu nedenle ağrı kesici ilaçların kullanımı artabilir. Ayrıca, ruhsal değişimler gözlenir. Kimi zaman neşeli, kimi zaman öfkeli, saldırgan davranışlar gösterir. 

Genelde gençler nasıl uyuşturucuya başlıyor ve neden? 

Uyuşturucu maddeye olan merak, arkadaş baskısı, sorunlarına çözüm aramak veya sorunlarından uzaklaşmak, farklı gözükmek, beğeni toplamak, bir gruba ait olmak, eğlenmek, uyuşturucu maddelere kolay ulaşma, kültürel etkenler, aile ilişkileri, sosyal etkenler, kalıtımsal ve psikolojik etmenler, kendine aşırı güvensizlik, bağımlılık, benlik zayıflığı, engellenmeye dayanma eşiğinde düşüklük, bunaltı, panik, depresyon ve aşırı yılgınlık durumlarının sık yaşanması, güvensizlik, güçsüzlük ve başarısızlığı kapatabilmek için otoriteye karşı gelme, yasaları ve kuralları çiğneme eğilimi gibi özellikler uyuşturucuya başlama sebebi olabiliyor.

Bir gençte bu anlattıklarınızı tespit eden ailenin tutumu ne olmalı? 

Çocuğunuzla konuşmaktan korkmayın ve korkutmayın. Suçlamayın, yargılamayın. Uyuşturucunun etkisinde olmadığı bir zamanda konuşmak uygun olur. Ona destek ve yardımcı olmak istediğinizi anlatın. Konuşurken kendinizi onun yerine koymaya çalışın. Sorunun sonuçlarına kendisinin katlanması gerektiğini hatırlatın. Madde kullanımının hayatında yaratacağı olumsuz etkileri anlamasına yardımcı olunmalı. Madde kullanımı sorunlarının ve sonuçlarının sorumluluğunu kavramasına yardımcı olun. Sorumluluğu onun yerine üstlenmemeye özen gösterin. Tedavi için cesaretlendirin. Tedavi kurumlarından çekinildiği için danışmanlık için başvurmasına yardımcı olun.

Gençler neler yaşıyor?

18 yaşındaki S.’nin hikayesi(Kız)

Anne ev hanımı, baba ticaretle uğraşıyor. Bir erkek kardeşi var. Orta halli bir aile. En yakın kız arkadaşının “Benim hatırım için” diye teşvik etmesi, çekingen kalınca da “Korkak, ana kuzusu” demesi üzerine 16 yaşında esrar içmeye başlıyor. “Ben de onlardan biri olmak istiyordum” diyen S., harçlığı yetmeyince uyuşturucu almak için önce kendi eşyalarını satıyor, sonra evden para çalıyor. Okulunda başarısız olmaya, evdekilerle sürekli kavga etmeye başlıyor. Anne S.’yi esrar içerken yakalıyor, S. büyük bir kavga çıkarıp sık sık evi terk etmeye, bakımsız ve pis gezmeye başlıyor. Aile S.’nin zayıflaması ve sık sık hastalanması üzerine doktora götürüyor ve eroin kullanmaya başladığını fark ediyor. Doktorun yönlendirmesiyle kızlarını azarlayıp cezalandırmak yerine anlayışla yaklaşıp onu tedaviye ikna ediyorlar.

15 yaşındaki A.’nın hikayesi (Erkek) 

Annesi ev hanımı, babası üst düzey yönetici. Bir de kız kardeşi var. 13 yaşında esrar kullanmaya başlayan A., 15 yaşına geldiğinde 6 aydır eroin kullanıyordu. Daha önce de tedavi görmesine rağmen yeniden eroin kullanmaya başlamıştı. Evden sık sık kaçmaya, tehditle para istemeye devam ediyordu. Anne çocuğunun uyuşturucudan kurtulması için büyük mücadele verdi. En sonunda A. hastaneye yatarak tedavi olmaya başladı, bu sürece anne ve baba da aktif olarak katıldı. Ailenin de desteğiyle A. sonunda uyuşturucudan tamamen temizlendi ama tekrar başlamaması için ayakta tedavisi devam ediyor.

16 yaşındaki H.’nin hikayesi (erkek) 

Babası esnaf, annesi ev hanımı. 3 kardeşi daha var. Davranışlarındaki değişimi ilk başta ailesi ergenlik değişimi olarak yorumluyor. Ancak altı aylık süreç içinde giderek artan huzursuzluk, gencin aileden giderek uzaklaşması, eve gidiş geliş saatlerinin değişmesi, aileyle beraber olmak yerine sürekli odasına kapanması aileyi rahatsız etmeye başlıyor. Babasıyla sürekli kavga etmesi, kardeşlerine ve annesine kötü davranması, sürekli uykulu, hastalıklı görünümü üzerine anne ve baba ters giden bir şeyler olduğunu anlıyor. Baba çocuğunu doktora götürmeye ikna ediyor, sonunda çocuklarının eroin kullanımı ile ilgili acı gerçeği öğreniyorlar. Tedavi kurumlarına başvurma süreci başlıyor.

17 yaşındaki S.’nin hikayesi (kız) 

Anne ve babası avukat olan S, son derece sevilen bir genç kız. Aile çocuklarına çok güveniyor, hafta sonları arkadaşlarıyla gece gezmelerine izin vermeye başlıyor ancak bu gezmeler artmaya ve eve geliş saatleri uzamaya başlıyor. Bir gece gelen ani telefonla kızlarını acil piskiyatri servisinde buluyorlar. Tuhaf davranıp yüksek sesle bağıran, kavgacı bir tutum sergileyen genç kızın ekstazi kullandığı anlaşılıyor. Genç kız kendine geldiğinde olanları hatırlamıyor. Hapı bir arkadaşlarının getirdiğini söylüyor. S diğer gençlere göre çok şanslı, uyuşturucu macerası başlamadan bitiyor.

19 yaşındaki T.’nin hikayesi (Kız) 

Babası borsacı annesi öğretmen olan T. tek çocuk olduğu için ailesi tarafından çok şımartılan ve her istediği yapılan bir genç kız. 17 yaşında ailesinin istemediği bir gençle görüşüyor. Bir süre sonra derslerinden kötü notlar almaya başlayan T. ailesiyle vakit geçirmekten kaçınıyor, evde olduğu sürece odasından çıkmıyor. Erkek arkadaşıyla da sürekli ayrılıp barışan T. dış görünüşüne daha az özen göstermeye başlıyor. Kızlarının durgun ve dalgın halinin ilk başlarda erkek arkadaşıyla yaşadığı sorunlardan kaynaklandığını zanneden aile, yazın bile uzun kollu giysiler giyen kızlarının vücudunda jilet ve iğne izleri görünce hemen psikologla görüşüp ne yapacakları konusunda bilgi alıyor. Kızlarını doktora gitmeye ikna eden aile, kızlarının erkek arkadaşı tarafından önce esrara sonra eroine alıştırıldığını öğreniyor. Baba kızının erkek arkadaşı ve ailesiyle konuşup onun da tedaviye başlamasını sağlıyor. Bir süre hastanede yatan T.’nin tedavisi devam ediyor.

Uyuşturucu madde bağımlılığına savaş açan başta Emniyet Müdürlüğümüz ve Jandarma ekibimize teşekkür ederken yuvalar yıkılmasın analar babalar ağlamasın gençlerimiz zehirlenmesin diyorsak çoluğumuza çocuğumuza etrafımızdaki evlatlarımıza sahip çıkalım onları sevgisisz korumasız bırakmayalım....