Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonunda başlayan kongrenin açılışına; Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Shanghai Üniversitesi Çin Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Han Zhibin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Özensel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin, Genel Sekreter Vekili ve Yapı İşleri Daire Başkanı Nihat Çavuşoğlu, Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Avanos Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç, Acıgöl Kaymakamı Ömer Tuğrul Kundakçı, Derinkuyu Kaymakamı İsmail Erdoğan, Çin-Ortadoğu ülkeleri ve yurt içinden akademisyenler, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, Üniversite akademik ve idari personeli ile davetliler katıldı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Kapadokya tanıtım filmlerinin gösterimleriyle başlayan kongrenin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ertan Özensel yaptı.
Kongrenin açılışında; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü hocaları konser verdi.
Yapılan konuşmalarının ardından Çin ve Ortadoğu, Çin ve Türkiye konulu paneller gerçekleştirildi.