Nevşehir Valisi Sayın Mehmet CEYLAN, İl Genel Meclis Başkanı Sayın Süleyman ÖZGÜN, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın İsmail CİHAN, Kozaklı Belediye Başkanı Sayın Celalettin GÜVEN, Kozaklı Ak Parti İlçe Başkanı Sayın Fatih ARAL ve Kozaklı İl Genel Meclis Üyesi Av. Sayın Akif KABUKÇUOĞLU, Kozaklı ilçesinde yapılmakta olan jeotermel dağıtım hattı, ısı merkezi ve üretim havuzları projelerini inceleyerek yetkililerden bilgi aldılar.

Alınan bilgi doğrultusunda;

     Kozaklı İlçesindeki Jeotermal kaynakların etkin rantabl ve sürdürülebilir kılınması amacı ile tek merkezden(üretim ve reenjeksiyon havuzları) kullanımını sağlayan mekanik, otomasyon ve toplama havuzları imalatlarından oluşan proje, AFJET danışmanlığında tamamlanarak Nevşehir İl Özel İdaresince 10.038.938,00 TL yaklaşık maliyet üzerinden ihale edilmiştir. Proje süresi 180 gün olarak belirlenmiştir.

     Dağıtım havuzu projesi Kozaklı Belediyesi Meclis kararı ile Nevşehir İl Özel İdaresine tahsis edilen 6200 m2’lik alanda kurulacak olan; üretim, reenjeksiyon havuzu ve pompa istasyonu binası projeleri de Nevşehir İl Özel İdaresi proje sorumlularınca hazırlanmış ve dağıtım hattı, otomasyon projesiyle birleştirilmiştir.

     Kozaklı Jeotermal Dağıtım Projesi 1500 tonluk üretim havuzu, 500 tonluk reenjeksiyon havuzlarından toplanan ve dört kaynaktan temin edilen toplamda 20 km’lik isale hattı ile Turizm merkezlerine ve Kozturtaş’a ulaştırılmasını sağlamaktadır.

     Projenin amacı ve önceliklerinin bölgenin jeotermal ve doğal mineralli su kaynaklarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak, termal bölgesinin alt yapı hizmetlerini geliştirmek ve ilçenin daha yaşanılabilir olmasını, ayrıca termal sağlık turizminin geliştirilmesini sağlamaktır.

     Bugüne kadar %90’ı tamamlanan Jeotermal dağıtım hattı projesinin bitirilmesi sonucu, Jeotermal kaynakların koruma altına alınması, Kozaklı bölgesinin alt yapısının gelişmesi hızlanacağından park bahçe ve yollar olarak yaşanabilir bir çevre elde edilmesi, turizm tesisleri ve seralar, kuyuların periyodik bakım onarım masrafları kurtarılarak en az riskle daha iyi hizmet sunulacaktır. Ayrıca projenin bölgemize istihdam ve gelir kaynağı açısından büyük fayda sağlayacağı büyük bir gerçektir.

     Kozaklı Jeotermal Dağıtım Hattı Projesinin Bölgemize ve İlçe Termal Turizmine hayırlı olması temennisi ile Nevşehir İl Özel İdaresi proje sorumlularına çalışmalarında başarılar dileriz.