Nevşehir Valisi Sayın Mehmet Ceylan beraberinde Acıgöl Kaymakamı Muhammed Necmeddin Özen le birlikte Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Tatlarin kasabasına gelerek burada ilk olarak Tatlarin Belediye Başkanı Ferhat Adıyaman ı makamında ziyaret etti.

Belediye Ziyareti sonrası Başkan Ferhat Adıyaman kasabayı gezdirerek Vali Ceylan a kasaba hakkında brifing verdi. 

Nevşehir’in Acıgöl ilçesinin 10 Kilometre kuzeyinde, Tatlarin’de bulunan ve Kale olarak isimlendirilen tepenin altında bulunan Tatlarin Yeraltı Şehrini gezdiren Başkan Adıyaman, Tatlarin kasabasının keşfedilmemiş bir cennet olduğunu Kapadokya bütünlüğü içinde kasabamızın Turizme kazandırılmasını arzu ediyoruz dedi.

İşte Tatlarin Belediye Başkanı Ferhat Adıyaman dan Tatlarin Yeraltı Şehri Brifingi;

Bu şehir ilk defa 1975 yılında bulunmuş ve 1991 yılında da ziyarete açılmış. Buradaki toprak üstü yerleşimde kiliseler bulunduğu, ancak bunların büyük çoğunluğunun doğal nedenlerden dolayı yıkıldığı biliniyor.

Şehrin giriş kapısı yıkılmış olup, içerisine batı yönünde açılan iki ayrı mekândan girilebilmekte. Yeraltı şehri oldukça geniş bir alana yayılmış, yalnızca çok küçük bir bölümü temizlenebilmiş. Günümüzde iki katına girilebilen şehirde geniş mekânlar, erzak depoları ve kiliseler bulunmakta. Bu şehrin büyük bir manastır veya askeri bir garnizon olduğu da sanılmakta.

Tatlarin Yeraltı Şehri girişinden kavisli bir koridordan dikdörtgen planlı bir alana ulaşılıyor.  Girişte bulunan 1,5 metre çapında, ortası delikli olan sürgü taşı, içeriye giriş ve çıkışı kontrol etmekte. Girişin sağındaki bir mekânda üç iskeletin bulunması, burasının bir zindan olmasını akla getirmekte. Girişin çevresinde mutfak, kiler ve tuvaletler bulunmakta. Bu alanın Roma döneminde mezarlık olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Yeraltı şehrinin ikinci katında ahırlara yer verilmiş ve burası sütunlarla desteklenmiş. Ambar olarak düşünülen mekânlar oldukça geniş ölçüde. Bu mekânlarda da havalandırma bacalarına yer verilmiş. İçerideki ilk iki mekân bir koridorla birbirine bağlanmış olup, bu koridorda tuzaklar ve bağlantıyı kesen sürgü taşı bulunuyor.