Yarın gece kutsal Mevlit Kandili’ni idrak ediyoruz.

Yarın gece kutsal Mevlit Kandili’ni idrak ediyoruz.
Hicri takvimde Rebiülevvel ayının 11’ni 12’sine bağlayan gece Mevlit Kandili olarak kutlanıyor. 
Bu gecede, cahiliye karanlığına gömülmüş insanlığı İslam güneşiyle aydınlatan Peygamberimiz Hz.Muhammed’e salat ve selam getirerek, kendisinden şefaatçı olmasını dileyeceğiz. Dua edeceğiz. O’nun sünnetini yaşatarak, yüce ahlakî değerlerle donanmış bir toplum olma yolunda azim ve irademizi tazeleyeceğiz.
Barış, huzur, esenlik dileklerimizle okurlarımızın, hemşehrilerimizin ve tüm İslam Alemi’nin Mevlit Kandili’ni kutluyor, Yüce Allah’tan daha nice mübarek günlere eriştirmesini temenni ediyoruz. 

 2015 yılına Mevlid Kandili ile merhaba diyeceğiz. Peygamber Efendimiz'in doğum günü olan Mevlid Kandili 2 Ocak Cuma gecesi idrak edilecek.
 
Mevlid Kandili gecesinde dileklerin kabul olması için dualar okunur ve 4 rekatlık tesbih namazı kılınır peki Mevlid Kandili namazına nasıl niyet edilir ve namazın kılınışı nasıldır?
 
Mevlid mana olarak doğum günü demektir. Mevlid Kandili Hazreti Muhammed'in doğduğu gün olması sebebiyle İslam alemi için önemlidir. Mevlid gecesi için Hazreti Ebu Bekir "Resûlullah Efendimizin doğumuna dâir yazılanların okunması için bir dirhem harcayan, Cennette bana arkadaş olur" demiştir.
 
MEVLİD KANDİLİ'NDE NE OLDU?
 
Mevlid Kandili, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S) dünyaya teşrif ettiği gündür. Yılın ilk kandili olan Mevlid Kandili, duaların ve ibadetlerin kabul edildiği mübarek günlerdendir. Bu gecede bol bol dua edilmesi öneriliyor.
 
2015 Kandil ve Mübarek Geceler
 
12 Rebîulevvel 1436 Mevlid Kandili 02/03 Ocak 2015 Cum/Ct
5 Recep 1436 Regaib Kandili 23/24 Nisan 2015 Per/Cum
27 Recep 1436 Miraç Kandili 15/16 Mayıs 2015 Cum/Ct
15 Şaban 1436 Berat Kandili 01/02 Haziran 2015 Pt/Sal
27 Ramazan 1436 Kadir Gecesi 13/14 Temmuz 2015 Pt/Sal
12 Rebîulevvel 1437 Mevlid Kandili 22/23 Aralık 2015 Sal/Çar
 
Peki Mevlid kandilinde kılınacak namaza nasıl niyet edilir, hangi dualar okunur namaz kaç rekattır ve nasıl kılınır?
 
Tesbih namazı kaç rekattır?
 
Günahların affına vesîle olan tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir. Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur.
 
"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"
 
Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:
 
-"Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle." Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır.
 
Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak bilinen herhangi bir dua okunmalı.
 
İşte her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler:
 
1. Kur"ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur"ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah"a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
 
2. Peygamber Efendimiz (sas)"e salât ü selâmlar getirilmeli; O"nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
 
3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
 
4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah"ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
 
5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.
 
6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
 
7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
 
8. Mü"minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
 
9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
 
10. Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
 
11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
 
12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
 
13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
 
14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va"z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.
 
15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
 
16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk"a niyazda bulunulmalı.
 
17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
 
18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
 
19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
 
Kapadokya İnternet Medyacılar, Yazarlar ve Gazeteciler Cemiyeti Haberini üye olmayan sitelerin kullanması yasaktır.