Gazeteci yazar Osman Aytekin Nevşehir İstiklal Ortaokulunda “Okuma Alışkanlığı” üzerine söyleşide bulundu.
Yazar Osman Aytekin öğrencilere yaptığı konuşmada, “Okumak; güven verir, umut verir, heyecanı artırır. Bilgi artar, olayları inceleme yeteneği verir. Bakış açılarını değiştirir; doğru ve yanlışları gösterir” dedi.
Yazar Aytekin, ülkemizin önemli sorunlarından birinin kitap okuma sorunu olduğunu belirtti. Türkiye ve dünyadan okuma alışkanlığı üzerine istatistik veriler sunarak şöyle dedi, “Uluslararası Eğitim Başarıları Değerlendirme Kuruluşu (IEA)’nın 34 ülkede yaptığı araştırmaya göre güzel ülkemizde 100 tane kitabı olan ev sayısı % 5, evlerin % 40’ında 10 kitaptan az kitap bulunuyor. Türkiye, okuma alışkanlığında dünyada 86. Sırada yer alıyor. Kitap ihtiyaç sıralamasında ise 235. Sırada. Ülkemiz çoğu Afrika ülkelerinin bile gerisinde kalmış durumdadır. Fransa ve İngiltere toplumu %21’i, Japon 14, Amerika 12 ve İspanya toplumu da % 9’u düzenli kitap okuyor. Türkiye’de yalnız 10 bin kişi de bir kişi düzenli kitap okuyor. Ülkeler kitap harcamaları konusunda da bizim ülkemizin çok ilerisindeler. Günde 6 saat televizyon başında geçiren insanımızın haftada en az 3,5 saat kitap okuması büyük kazançtır” dedi.
Öğrenci ve öğretmenlerin sorularını da cevaplayan Yazar Osman Aytekin, “Okuma alışkanlığını öğrencilere kazandırmamız gerekir. Bunun için de bir okur; okumaya hazır olmalı, kitaba önem vermeli, Evde kitap bulundurmalı, örnek olunmak için kitaplar okunmalı, seviyeye göre kitaplar tercih edilmeli, listeler, okuma saatleri belirlenmelidir. Okuma ile ilgili etkinlikler düzenlenmelidir” dedi.
Söyleşi sonrası Yazar Aytekin yıl içinde Roza Yayınları arasından çıkan “Üç Arkadaş” ile “Kırk Mısra Kırk Desen” isimli kitaplarını öğretmen ve öğrencilere imzaladı.
Yazar Aytekin, Okul Müdürü Cemal Mamak’a, Okul Müdür Yardımcısı Emine Yalman’a, etkinliği düzenleyen Türkçe Öğretmeni Mehmet Harmanlı’ya, Öğretmen Hakkı Şafak Özcan ve diğer öğretmenlere ilgilerinden dolayı teşekkür etti.