Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Uğur mesajında, Türkiye'de son 15 yılda ilk kez özgür basının yok edildiğini vurguladı.

 

Mustafa Uğur; "Her yıl ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House, 2014 raporunda Türkiye’yi son 15 yıldır ilk kez “kısmen özgür ülkeler”den “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürdü aynı şekilde Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2014 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye’yi, 180 ülke içerisinde 154. Sırada gösterdi. Bütün bu uluslararası veriler AKP iktidarının ülkemizde özgür bir basının var olmasını istemediğinin ve özgürlük kriterindeki ayıbının en büyük göstergesidir" dedi.

 

Uğur; "Türkiye basın özgürlüğünde 2005 yılından beri kan kaybetmektedir. Basın özgürlüğünde 2005’te 98. sırada olan Türkiye, 2007'de 101. sırada iken, 2010 yılında 138. sıraya geriledi ve son olarak 2012 yılında 148. sıraya kadar geriledi bunun izahını yapmadan çıkıp da gazeteciler günü üzerinden prim yapmaya çalışan iktidar ve iktidarın taşra temsilcilerinin samimiyetten ne denli uzak olduğunu yine çalışan gazetecilerimiz herkesten çok daha iyi görmektedirler" dedi.

 

AKP hükümetinin AKP seçmenine de algı operasyonu yaparak bir çok alanda olduğu gibi basın özgürlüğü alanında gerçeklerden uzaklaştırdığını belirten Uğur; "Gallup Dünya Anketi'nin ülkemizde yaptığı ankette 'Basın kuruluşları Türkiye'de yeterince özgür mü?' şeklindeki sorusuna, hükümeti destekleyen vatandaşların yüzde 65'i özgür derken; hükümeti desteklemeyenlerde bu oranın sadece yüzde 20 olduğu görülüyor. Halkımızı gerçeklerden uzaklaştırma ve kutuplaştırma politikasının basın alanında da uygulanması bizleri üzmektedir" dedi.

 

Uğur mesajına, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün özgür bir basının var olduğu, çalışan gazetecilerin ekonomik ve sosyal alanda refaha eriştiği bir gün olarak kutlanmasını temenni ettiğini belirterek son verdi.