Ürgüp Belediyesi öncülüğünde 47 yıldır düzenlenen festival, 15 Eylül Cumartesi günü çarşı merkezinde üzüm dağıtımı ile başladı.

Festivalin kültürel bölümü ise 16 Eylül Pazar günü Üçgüzeller Mevki festival alanında gerçekleştirildi.

Meşhur Ürgüp üzümünü tanıtarak turizmi canlandırmayı amaçlayan Ürgüp Bağ Bozumu Festivali bu yılda renkli görüntülere sahne oldu.

Festival, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımının Mehteran Marşlarıyla başladı. Protokol konuşmalarının yapıldığı programda Ürgüp yöresel halk oyunları gösterileri beğeniyle izlendi.

Ürgüplü Şair Mustafa Tural'ın "Bir Başkadır Ürgüp" şiirinin ardından Ali Baran Numanoğlu Ortaokulu Müzik Öğretmeni tarafından Ürgüp Türküleri seslendirildi.

Yılın en güzel üzümü belirlendi

Ürgüp İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından belirlenen jüri, yılın en güzel üzümünü belirledi. Belirlenen alanda düzenlenen yarışmada Ürgüp Belediyesi tarafından 1.'ye 1.000 TL 2.'ye 500 TL ve 3.'ye 250 TL ödül koyuldu. Ulaşlı, Çökek, Sofular ve Karacaörenli Çiftçilerin katıldığı yarışmada, Üzümün görünüşü, salkım sıklığı, salkım büyüklüğü, dane iriliği, tat ve renk gibi standartlarda değerlendirme yapıldı. Değerlendirme sonucunda  1.'liği Burhan İlhan, 2.liği, Mehmet Süer ve 3.'lüğü Recep Yazgı kazandı. Yarışmacılar ödüllerini ilçe protokolünün elinden alarak, dereceye giren üzümlerini protokole takdim ettiler.

Elleri Gözleri Bağlı Üzüm Yeme Yarışması, bu yılda festivalin en keyifli yarışması oldu. 10 kişinin katıldığı yarışmada yarışmacılar elleri ve gözleri bağlı şekilde iplere asılmış üzüm salkımını bitirerek ödül almaya hak kazandı. Üzüm yeme yarışmasında 1. Mehmet Bircan isimli yarışmacı oldu. 

Festivale katkı sağlayan Turizmcilere plaket takdiminin yapıldığı programda festivale özel olarak basılan hatıra pul Belediye Başkanı Fahri Yıldız tarafından protokol mensuplarına takdim edildi. Sembolik olarak bağ bozumunun yapıldığı festivalde, pekmez yapımı, üzüm ezilmesi sergilenirken katılımcılara festival hatırası t-shirt ve şapka dağıtıldı. Kızılay Ürgüp Şubesi tarafından çocuklara kumbara dağıtılan festivalde, yine çocuklar için oyun alanı kurularak balon dağıtıldı.

Dinler Turizm Ticaret A.Ş, MUSTUR Turizm AŞ, Perissia Otel, Taşsaray Otel, Kral Otel, Burcu Kaya Otel, Kapadokya Aşçılar Derneği ve Best Western Premier Cappadocia  Turizm tesisleri tarafından verilen 4.000 kişilik festival yemeği ve Ürgüp Belediyesi tarafından dağıtılan 4 ton üzümün ardından 47. Ürgüp Bağ Bozumu Festivali tamamlandı.

Festivale Ak Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe, Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Derinkuyu Kaymakamı İsmail Erdoğan, Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Rauf Yanar, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Ürgüp İlçe Jandarma Komutanı Levent Bal, Ortahisar Belediye Başkanı İsmail Genç, Ak Parti Ürgüp İlçe Başkanı Ali Özer, İl Müftüsü Yakup Öztürk, İl Kültür Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Ürgüp İlçe Milli Eğitim Müdürü Savaş Özdemir, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici, Ürgüp'ün STK ve Odalarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.