Bitkisel ve Hayvansal Üretim yapan üreticilerimizin önüne bir takım sorunlar çıkabilmektedir.

 

         Bu sorunlardan en önemlisi meydana geldiğinde fiziki ve ekonomik kayıplara yol açan, üreticimizin tek başına altından kalkamayacağı doğal afetlerdir.

 

         2005 yılında uygulamaya konulan 5363 Sayılı Tarım Sigortası kanunu kapsamında Bitkisel ve Hayvansal üretim yapan üreticilerimizin tabii afetlerden korunması amacıyla her yıl Bakanlar Kurulunca teminat altına alınacak tarımsal ürünler, riskler, prim ödemeleri, Devlet desteği miktarı,  belirlenerek Resmi Gazete de duyurulmaktadır.

 

         Son yıllarda gerek dünya da ve gerekse ülkemizde iklim değişiklikleri görülmektedir. Bu iklim değişiklikleri daha ziyade;  yağış yetersizliği, kuraklık, ani sıcaklık düşüklüğü veya sıcaklık yükselmesi, dolu, don, bazı bölgelerimizde aşırı kar yağışı ve beraberinde meydana gelen çığ düşmesi, bazı bölgelerimizde ise ani ve ekstrem yağmur yağışı ve beraberinde sel felaketleri görülmektedir.

 

         Meydana gelen bu iklim değişiklikleri de bitkilerde zamanından önce uyanma, geç olgunlaşma, meyvelerde kalite kaybı, değişik deformasyonlar, ürün miktarında azalma ve zamanında piyasaya ürün arz edilememe  sorunları ortaya çıkabilmektedir.

 

         Hayvansal ürünlerde de değişik zamanlarda; yeme bağlı olarak ani ölümler, yavru atmalar, sakat kalma, telef olma, mera da otlayanlarda ise zehirli otlara bağlı zehirlenmeler görülmekte veya karayolları üzerinde trafik kazalarına maruz kalmaktadır.

 

        İşte yukarıda saydığımız olaylar neticesinde mağdur duruma düşen üreticilerimizin imdadına ise (TARSİM) Devlet Destekli Tarım Sigortası yetişmektedir.

 

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak, ülkemizin kalkınması için gecesini gündüzüne katarak el emeğini, alın terini ve sermayesini ortaya koyarak fedakârca çalışan ve katma değer yaratan bu ülkenin gerçek sahibi üreticilerimizin dar günlerinde kendilerini daha güvende olmalarının yegâne çaresi olarak ürünlerini “Tarım Sigortası” yaptırmalarıdır.

 

         Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak üreticilerimize, 2013 yılında doğal afetlerden uzak, bol ve bereketli günler dileriz.