NEVŞEHİR(MHA) Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulunun yılan hikayesine dönen durumunu gündeme getirdi.

Uğur konuya ilişkin açıklamalarında, “Nevşehir Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulunun, Merkez Gazi Ortaokuluna taşınması ile beraber başlayan tartışma güncelliğini korurken, Okulda öğrenim gören veliler her kapıyı çalmaya devam ediyorlar. İnternet sitemize elektronik bir posta gönderen bir veli bakın nelere temas etmiş; 2012/2013 Eğitim Öğretim döneminde Nevşehir merkezde iki tane İmam-Hatip Ortaokulu eğitim öğretim faaliyetine başlamıştır.2000 evler mahallesinde 2000 evler İmam-Hatip ortaokulu, Mehmet Akif Ersoy mahallesinde ise Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu dur. Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü aldığı karar neticesinde 2000 evler mahallesindeki İmam-hatip ortaokulu için  yeni bir bina inşaatına başlamış, Yunus Emre İmam Hatip Orta için ise Gazi Ortaokuluna taşımaya karar vermiştir. Her iki okulunda öğrenci mevcutları 180 dir.  Gazi Orta Okulu binası Nevşehir Merkezdeki en eski okullardan biridir. Bulunduğu mahalle kentsel dönüşüm mahallesi olduğundan şuanda etrafı tamamen TOKİ tarafından yıkılmış durumdadır. Yaklaşık 5 yıl kadar önce okulun yıkılacağı Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından resmi yazıyla duyurulmuştur. Bu nedenle binaya uzun zamandır gerekli özen gösterilmemiştir. Gazi Orta Okulunun fiziki şartları; Binanın dış görüntüsü, bina içindeki tuvaletlerin durumu, istinat duvarının çökme tehlikesi, okul bahçesinin darlığı, ısınma sorunu ve güvenlik zafiyeti olan bir okul konumundadır. Velilerin büyük kısmı çocuğum imam-hatip okulunda okuyacak diye Gazi Orta Okuluna mı göndereceğim diye düşünmeye başlamış öğrencilerinin Gazi Ortaokuluna gönderilmesi üzerine çocuklarının kayıtlarını imam –hatip ortaokulundan alıp normal bir ortaokula göndereceklerini belirtmektedirler. Sınıfa kayıt yaptıracak veliler ise  Nevşehir il milli eğitiminin  velilerin görüşlerini dikkate almamalarından dolayı   kayıt yaptırmayacaklarını söylemektedirler. Özellikle başarılı öğrenciler şimdiden başka okullara gitmenin planlarını yapmaktadırlar. Öncelikle; bu bir geçiş dönemidir, zamanla olumsuzluklar giderilir denemez. Çünkü, unutulmamalıdır ki imam hatip ortaokulları için aynı zamanda bir başlangıçtır. İnsanlarda olumsuz bir önyargı oluşursa bundan sonraki yıllarda İmam-Hatip Ortaokulları özellikle başarılı öğrenciler tarafından tercih edilmeme olasılığı çok yüksektir.

Yunus Emre ilkokulunun yakınında  iki adet ilkokul bulunmaktadır. Şu anki okulunda ilkokul olması bölgedeki ortaokul ihtiyacına cevap verememektedir. Yunus Emre ilkokulunun sınıf sayısı 24 dür.  Ortaokul öğrencileri (eski sistem 7-8 sınıf öğrencileri) mezun olduktan sonra ise okulun 12 şubesi atıl durumda kalacaktır. İl milli eğitim müdürlüğü bu durumu günü kurtarma içerisinde olduğundan dolayı geleceği görmemektedir. Nevşehir il milli eğitim müdürlüğü 2013 yılındaki yatırım projeleri içerisinde Ürgüp, Derinkuyu ilçelerine imam hatip ortaokulları, Acıgöl ilçesine bağlı 2000 nüfuslu Karapınar kasabasına 1 milyon 300 bin TL imam hatip ortaokulu, bazı ilkokul ve ortaokullarla ise ek binalar yapma kararı almışken, Yunus Emre İmam-Hatip Ortaokulunun öğrencilerini ise Nevşehir'in en eski ve yıkım kararı alınan Gazi ortaokuluna göndermesi yunus emre İmam -Hatip velileri üzerinde büyük bir şok etkisi yaratmış durumdadır. Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu Velileri Olarak Bu Gelişme Karşısında Büyük Bir Üzüntü Duyuyoruz.”