OĞUZ ÖZDEM’DEN NEVŞEHİR HİKAYELERİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir halkının yakından tanıdığı, öğretmen, TV yöneticisi, gazeteci yazar Oğuz Özdem çoğu tarihçinin yapması gerektiği halde yapmadığı/yapamadığı çalışmaları yaparak , Salnameler ve canlı tanıklardan hareketle tarihte yaşanan çoğu acıklı öyküleri Nevşehir Hikayeleri adıyla kitaplaştırmıştır.

Bir zamanlılar Karamanlıların ve Rumların yaşadığı bölgemiz topraklarından 1924 mübadelesi ile koparılmış olmaları sebebiyle bazı insanların acıları ve dramları sıkça yansımış öykülere. Vatan aşkı, doğup büyüdüğün topraklardan istemeden kopuş, sevdiğin komşularından ,bağından bahçenden ayrılış kolay bir şey değildir elbet.

Vovoda Raşit Bey, Gosti, Anete’den Fatma’ya, Biz Bunu Haketmedik Paşam, Hezarfen Kör Fuat, Kuvvacılar, Merhametten Maraz Doğar, Arzu İle Kamber, Nevşehir Valiliği tarafından yayınlanan kitaptaki ana öykülerin başlıkları.

2018 yılında Sonçağ Yayınları tarafından basılan Yaşanmış Nevşehir Hikayeleri-2 isimli kitapta ise Kocaoğlan,Bir Acayip Sandık Hikayesi, Alemli’nin Sancağı, Sürtüğün Bayırı, Ayşe’nin Yeşil Sandığı ve Şehrin Meddahları isimli öyküler yer alıyor.

Biz Bunu Hak Etmedik Paşam/ Aşk ve Oyun isimli kitapta da tarihsel gerçekle ve yaşanmış öyküler okuyucusu cezbedici nitelikte.

Bir Acayip Sandık Hikayesi başlıklı öykü kuşkusuz diğer öyküler gibi tarihte yaşanmış ancak bugün tuhaf gelebilecek ama yaşanmış bir öyküyü içeriyor. GülşehirliKaravezirSeyyid Mehmet Paşa döneminde Gülşehir’in kaza yapılması hatta kaza olan Avanos’un köye dönüştürülmesi O nedenle iki ilçe arasında yaşanan sandık kavgası günümüzde de etkisini sürdüren unutulmamış tarihi olaylardan.

Alemli’nin Sancağı başlıklı tarihi öykü ise unutulan ,görmezden gelinen başka bir gerçeğin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Oğuz Özdem, yetkin ve akıcı kalemiyle tarihçilerimizin yapması gerektiği halde yapmadıkları ya da yapamadıkları bölgemize ait bazı tarihi gerçekleri gün yüzüne seriyor.

Nevşehir Hikayeleri isimli kitapları bölge tarihiyle ilgilenen herkesin mutlaka okuması gerektiği kanısındayım.