Operasyonlar HDP’ye karşı mı?

     Suruç katliamından sonra gözler İŞİD’e doğru yöneldi. Ancak İŞİD daha kesin bir dille açık olarak bu eylemi üstlenmedi. Bu olaydan sonra PKK’nin 2 polisi evinde enselerinde ateş ederek öldürülmesi ile İŞİD ve PKK ya karşı operasyonlar başladı. Ancak operasyonlar her ne kader de İŞİD’e karşı olarak denilirse de yoğun olarak PKK ye karşıdır.

Bu operasyonlardan nasıl bir sonuçlar ortaya çıkacak:

1: Özellikle yoğun bir şekilde PKK’ya karşı sürdürülen bu operasyonlar sayesinde, kasımda tahmin edilen erken seçimde MHP tabanından oy kaydırılması planlanabilir. Böylece açılım surecinde AKP’nin kayıp ettiği milliyetçi oylarını tekrar kazanacak. Bu şekilde tek başına AKP hükümeti kurulması tahmin edilebilir.

2: HDP ye etkisi:

   HDP bu seçimde bu kader güçlü olarak 80 milletvekili ile meclise girmesi, AKP kader PKK’yi da kötü etkiledi.

HDP’nin bu oranda oy alması ve Türkiye’de sıyası bir güç olarak kendini göstermesi, PKK’yi çok hoşnut etmedi.

Çünkü sıyası mücadele eden güçlü bir HDP, PKK’nin silahlı mücadele misyonunu tehlikeye sokabilir. Türkiye’deki Kürt liderliğini silahlı mücadele yapan PKK’dan, siyasi mücadele yapan HDP’ye kaptırabilirdi. Buda PKK’nin istemediği bir durum.

2 polisi o şekilde PKK tarafından öldürülmesi, sanki PKK bu hava operasyonların başlaması için bilinçli olarak tetiklemesidir.

HDP’nin bu oranda oy alması, bir kısmı AKP’nin oy kaybından elde edilmiştir. Bunun sonucunda AKP tek başına hükümet kuramamıştır.

Böylece HDP’nin güçlenmesi ne AKP, ne PKK’yi hoşnut etmemiştir.

 Bu hava operasyonlar sayesinde HDP, hükümet ve PKK arasında ezilecek. Erken seçimde AKP tek başına hükümeti kurabilecek. PKK Kürt liderliği etkilenmeden, silahlı mücadele misyonuna devam edecek şeklinde tahminler yürütülebiliriz.

Sonuç: Bu operasyonlar ve çatışmalardan sonra gidilecek erken seçimde AKP, MHP ve HDP den oy alarak tek başına hükümet kurabilmesi düşünülebilir. Ancak bu işler masada planlandığı gibi olamayabilir. Elde olamayan etkenlerden dolayı çok ters sonuçlar alınabilir.

                                                             Ali Haydar
                                                             28.07.2015