Ortaanadolu’nun Kıraç Toprağında Yetişen Bir Çınar;  Şair Hüseyin Çiftçi

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir doğumlu olmama ve Nevşehir konusunda çokça çalışma yapmama rağmen Hüseyin Çiftçi adını çok geç duydum. Prof. Dr. Emrullah Güney hocamın uyarısı ile fark edebildim Avanos’ta büyük bir şair yaşadığını. Kuşkusuz bu benim eksikliğim olduğu kadar ülkemizde egemen olan şiir anlayışının da doğal bir sonucu idi. Çünkü şiir konusunda egemen olan anlayış belli metropollerde yaşayanların belli gruplara mensup olanların şair sayıldığı, gariplerin , taşra da yaşayanların görmezden gelen bir anlayıştı. Kuşkusuz bu anlayışı kırmak gereklidir.

Şair, öğretmen Hüseyin Çiftçi 15.06.1945 tarihinde Kırşehir ili Mucur ilçesinde dünyaya gelmiştir. Avanos’ta yaşayan ve Şiiri Özlüyorum isimli dergiyi aralıksız çıkaran Şair ve yazar Fuat Çiftçi’nin babasıdır. İlkokulu Obruk köyü'nde (Mucur), ortaokulu Mucur , liseyi 1963 yılında Nevşehir Lisesi'nde tamamladıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü’nü bitiren Çiftçi, yurdun değişik yerlerinde Fransızca ve Türkçe öğretmenliği yaparak emekli olmuştur. Emeklilik yıllarını şirin ilçemiz Avanos’ta geçirmiştir.

Hüseyin Çiftçi, edebiyat çalışmalarına Mucur’da ortaokul öğrencisi iken başlamıştı. Şiirleri, televizyonda “ Şiir Dünyası” ve “ Bir Şiirdir Yaşamak” adlı programlarda okunmuştur. Şiirleri “Gülpınar”, “Kemalist Ülkü”,“Milli Kültür”, “Milli Eğitim”, “Ajans-Türk”, “Bireylikler”, “Hürriyet Gösteri”,“Kuşak Edebiyat”, “Tay” ile kurucularından olduğu “Şiiri Özlüyorum”(Avanos) gibi dergilerde yayımlanmıştır. Hüseyin Çiftçi, evli ve dört çocuk babasıydı.

Şair Hüseyin Çiftçi ,şair oğlu Fuat Çiftçi ile..

Hüseyin Çiftçi’nin şiirlerinin modernist batı şiirinden etkilendiğine tanık oluyoruz. İyi bir Fransızca bilmesi batı şiirini daha yakından tanımasına olanak sağlamıştır. Hüseyin Çiftçi Sadece batı şiirinden etkilenmekle kalmıyor, Anadolu’daki aşıklık, ozanlık geleneğinden de etkilendiğini görüyoruz. Hüseyin Çiftçi’nin geride bıraktığı şiirleri, şairin kendine has üslubuyla Türk şiirinde yeni bir alan açtığını söylememiz mümkündür.

Hüseyin Çiftçi şiirlerinde kısa ve öz anlatımla çok şeyler anlatmayı denemiş, sözcükleri tasarrufla kullanmıştır. “Dengesizliğin ayağında/çözülüyor martı” dizelerinde olduğu gibi. Çağdaş yaşamın acımasız ve zalim çarkını şiirleriyle dövmüştür. Tıpkı bir dalganın kıyıları dövdüğü gibi.Hüseyin Çiftçi şiirlerini bir kez okuyarak ilk bakışta anlamak olası değildir. Satırlar gizem yüklüdür. Şiirleri birkaç kez okumak gereklidir.

Şair Çiftçi,20 Nisan 2014 Tarihinde Avanos’ta vefat etmiştir.

Halen Avanos’ta yaşayan şair oğlu Fuat babasının vasiyeti gereği Şiiri Özlüyorum Dergisini çıkartmaya devam ediyor. Fuat Çiftçi’nin öncülüğünde geçtiğimiz 2015 yılında Büyük Avanos Oteli ve Şiiri Özlüyorum Dergisi`nin ortaklığında gerçekleştirilen sempozyumda şair Hüseyin Çiftçi anıldı. Sempozyuma Nilgün Cön, Fuat Çiftçi, Hüseyin Peker, Halim Şafak, Selim Tunçbilek, Oktay Yivli ve Ahmet Turan Kul katılarak Hüseyin Çiftçi’nin şiirlerini tartıştılar. Hüseyin Çiftçi`yle tanışmakta geç kaldığından pişmanlık duymamak elbette mümkün değildir.


 Avanos Belediyesi tarafından yaptırılan büstü.

ESERLERİ (Şiir):

Gün Dalında Güzel (1979), Eğrilikler (2007), Derinlikler (2009), Derinti (2010), Obruk (2011), Örüm (2013), Kaybolmalar (Türkçe-İngilizce, 2014), Şimdi’yi Bozmalı (Toplu Şiirler, 2015)

Yararlanılan Kaynaklar;

Fuat Çiftçi ; Hüseyin Çiftçi’nin Ardından / Hüseyin Çiftçi Şiirine Bakış (Hürriyet Gösteri, Ağustos-Eylül-Ekim 2014),

İhsan Işık ; Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

İhsan Metinnam ;"Hüseyin Çiftçi: Şiir Tarlasında Estetik Bir Hasat Deneyimi". Şiiri Özlüyorum, 2014, 61, 78-84.