Orucun Mana Ve Ehemmiyeti

Oruç ibadeti; içerisinde birçok hikmeti barındıran ,Yüce Rabbimizin ilahi buyruklarından dır. Bizlerde; bütün ibadetlerimizde olduğu gibi oruç ibadetimizi de öncelikle, Rabbimiz emrettiği ve O’nun yüce Rızasına nail olmak için ifa ederiz.

İbadetlerimizde dikkat edeceğimiz hususlardan en önemlisi beden ve ruh ahengidir. Yani bedenimiz oruç tutarken kalbimiz, nefis ve diğer azalarımızla da oruç tutmalı, her türlü haram ve günahtan uzak durmalıyız. Kişiyi haram ve kötülüklerden korumayan oruç amacına ulaşmamış demektir. Peygamberimiz(sav) bu hususu şöyle dile getirmiştir: “Kim yalan sözü ve yalan ile iş yapmayı bırakmazsa Allah’ın onun yemesini ve içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur.” (Buhârî, “Savm”, 8)Nitekim Peygamberimiz (sav), “Nice oruç tutanlar vardır ki onların oruçtan nasipleri sadece aç ve susuz kalmalarıdır. Nice geceleri namaz kılanlar vardır ki onların namazdan nasipleri sadece uykusuz kalmaktır” (İbnMâce, 21)buyurmuştur.

Bu sebeple oruçlunun yalan, iftira, gıybet, söz taşıma gibi davranışlardan, küfür ve lânet gibi kötü sözlerden, kavgadan, her türlü kötü fiil ve günahtan şiddetle sakınması gerekir.

Oruçtan maksat da zaten manen yükselerek, Allah’ın emir ve yasakları karşısında hassasiyet kazanmaktır.

Dolayısıyla oruç tutan insan yalan, yalancı şahitlik, gıybet, iftira, hile, aldatma, kötü söz ve benzeri davranışlardan uzak iş ve işlemlerinde, söz ve sözleşmelerinde, alım ve satımlarında dürüst ve dosdoğru olmalıdır.

Oruç, yoksulların durumunu daha iyi anlamaya, dolayısıyla onların sıkıntılarını giderme yönünde çaba sarfetmeye de vesile olur. "Tok, açın halinden anlamaz" atasözü de bunu ifade eder. Orucun, dinimizde önemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da burada hatırlanmalıdır.

Bütün bunlara ilâveten orucun sağlık açısından pek çok yararları bulunduğu da uzman hekimler tarafından ifade edilmektedir. Ramazan orucu zahiren bakıldığında, bir yıl boyunca çalışan vücut makinesinin dinlenmeye ve bakıma alınması gibidir.

Bütün ibadetlerimizde olduğu gibi oruç ibadetimizde de esas gaye takvadır. Takva, kalpleri uyanık bulundurup, ilahi rızanın temin ettirilmesidir. Rabbim Rızayı İlahiyi kazanıp kalplerimizi uyanık kılsın oruçlarımızı ve diğer ibadet ve taatımızı makbul eylesin.

HÜSREV ÖNDEGELEN