Otizm Çocuklarının Farkına Var!

Evet! Otizm çocuklarının farkındalığı için bir mücadele vermekteyiz ve veriyoruz da...

Proje veya kampanya gibi bir destek başlattık onlar için. Herkesin bu mücadeleye katılmasını istiyoruz. Bilirsiniz onların mutluluğu için her zaman gereken sevgiyi göstermeliyiz. Zaten başlarında duran birçok öğretmenlerimiz de otizmli çocuklar için gereken yardımı ve eğitimi veriyor. Buradan onlara ne kadar teşekkür etsem azdır.

Sizlerin de başınızda bir öğretmen olmazsa, öğrenmeyi beceremezsiniz. Çünkü öğretmenlerimiz bizlere öğretmeyi ve öğrenmeyi aktarmaya çalışıyor. Bu nedenle gereken sevgiyi hocalarımıza ve birçok hasta olan otizmli çocuklarımız gibi daha fazla hastalıklara karşı mücadelimizi vermemiz, onlara saygılı olmamız gerekir.

Belki aranızda bilmeyenler olur. Bundan dolayı sizlere otizm ile ilgili benim de bildiğim kadarıyla bilgi aktarayım.

Otizm, bildiğim kadarıyla yani öyle söyleniyor, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, psikolojik yönden sosyal etkileşim kurmakta etkili iletişime zarar veren, bazen sınırlı bazen tekrarı olan davranışlar sergilemektir ama bunun eğitimini alıyorlar öğretmenleri tarafından. Yani öğretmenlerimiz veya başlarında ki eğitmenler davranışlarının ne kadar daha iyi düzeltebiliriz diye çaba gösteriyorlar. Otizmli çocukların beyin yönetimini iyi yönde kullanmaları için nasıl davranış sergilemeleri gerektiği yönünde eğitiliyorlar.

Sizleri daha fazla içeriğine girerek beyninizi de karıştırmak istemiyorum. Bir de şu özellikleri vardır. Küçük yaşta genellikle otizm farkındalığına kapıldıkları için bunun gibi başka hastalıkları da yanlarında götürebiliyorlar. Örneğin; zeka geriliği, dikkat eksikliği, psikolojik yönden depresyon vb.

Öğretim üyesi Dr. Akın Sevinç'e göre şuan olarak otizmde hızlı bir yükselme olmuştur.

Dr. Sevinç: Erkeklerin oranı kızların oranından 4, 5 kat daha büyüktür. Yani bu demektir ki bu zamana göre erkelerde otizm belirtileri daha fazla. Ayrıca belirtiler bebek 12-18 aylıkken anlaşılır diye söylemiştir. Ondan dolayı bebeğiniz bu zamana geldiğinde sizlerde böyle bir belirti farkedin veya etmeyin ama yinede bir doktora göstermekte fayda var.

Şimdi gelelim yapmamız gereken şeylere;

Bizler sosyal medya fenomeni olarak otizm çocuklarına ve otizm vakfına yardımcı ne kadar olmaya çalışsakta elimizden geleni yapmaya gayret edelim. Bu sebeple birçok sosyal medya da farkındalık için paylaşımlar yapmaya başladık. Sizlerinde insanların farkına varmaları için küçük yardımda olsa, sosyal medya hesaplarınızdan bir otizm ile ilgili paylaşım yapmanızı istiyoruz.

Not: Medya veya birçok internet sayfalarında otizmli çocuklar down sendromu olarak gösterilmektedir. Ama vakıflar da bu yalnış bilgi için çabalıyorlar. Doğrusu şudur ki otizm çocuk ile down sendromu arasında fark vardır. Bu medyanın yalnış bilgi vermesidir. Lütfen otizm hastalığı ile down sendromunu karıştırmayalım.

Desteğin küçüğü büyüğü yoktur. Bir paylaşım bile, bir insanın farkındalığıdır.

İlk başta bana bu yolda yardımcı olan sosyal medya fenomenleri, arkadaşlarım, Öğretmenler sayfası Zülfikar Demirel ve Tohum Otizm Vakfına çok teşekkürlerimi iletmek isterim. Desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen gereken yardım için bizleri bu yolda yalnız bırakmayınız. Teşekkürler