ÖZDE BİRLİK

Tarihler, hükümranlıklar değişse de değişmeyen tek şey birlik olursak güçlü olduğumuzdur. Rahmetli İsmail Gaspıralı “dilde, fikirde, işte birlik” şiarı üç ana başlık temelinde bu düşünceyi ifade etse de düşmanımız bir olduğundan bizlere özde birlik gereklidir.

İsmail Gaspıralı’nın Kırım’ın özelinde Türk dünyasının genelinde vermiş olduğu mücadele haklı, yerli ve gerekliydi. Rus himayesi altındaki topraklarda soydaşlarımız zulüm gördü, tecride maruz kaldı ancak en büyük zulüm ise kültürel baskı yoluyla gerçekleştirildi. Gaspıralı, etnik milliyetçilik akımlarının başlayacağını daha önceden görmüş eğitimci, siyasetçi, lider bir şahsiyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Ana dilin önemi, Türkçe yoluyla eğitimin kolaylığı, halkın daha kolay bilinçlendirilmesi noktalarında takdire şayan emekler vermiştir.

Yazılı basın yoluyla bölgesel halkın birlik ve beraberliği için propaganda faaliyetleri yürütmüş, Arap alfabesiyle bulunduğu coğrafyada yazılı basını etkin kılmaya çalışmıştır. Eğitimci gözüyle ise “usul-i cedid eğitim” sistemini uygulamaya koyması, başarılı bir yöntem olarak uygulaması, yaşadığı döneme göre kısa sürede halkın eğitimli hale getirilmesi anlamında yeni bir sistem ortaya çıkarması çok önemlidir. “Tercüman” gazetesi de Türkçe okuma ve yazmanın yaygınlaşmasında önemli bir araç olmuştur.

Türk-İslam birliğinin kurulmasında Osmanlı Devleti’nin lider olarak rol almasına gayret gösterse de siyasi gelişmeler amacına ulaşmasında engeller teşkil etmiştir. Usul-i cedid mekteplerinin etkisiyle Rusya Türkleri arasında Türkleri-Müslümanları bir bütün olarak görülmesi parçalanan öz değerlerimizi de canlı tutmayı başarmıştır. Türkler’in geri kalmasındaki esas sebebin cahil bırakılmış olmaları gören Gaspıralı, Rus dili eğitimi yerine Türkçe eğitimin önemini kavramış, ana dilde eğitim modeliyle kısa sürede okuma-yazma oranının artırılabileceğini uygulayarak göstermiştir. Gaspıralı’nın bu eğitim modelindeki çıkış noktası ise canlı halk dilinde eğitim anlayışı getirmektir. Gaspıralı’nın bireysel çabaları, yeni bir nesil doğurmuş; ufku, vizyonu, bilinci, eğitim anlayışı, dünya bakışı farklı olan bir neslin dirilişine vesile olmuştur. Önce Müslümanlar’ın uyandırılması yolunu seçen Gaspıralı, Osmanlı Devleti’ndeki Türkçülük akımına da fikir babalığı yapmıştır. Türkler’in geleneksel olarak bir araya gelmesi için Müslümanlar’ın topyekün bir araya getirilmesi gerektiğini düşünmüş bu vesileyle Mısır’a ve Hind Müslümanlar’ına kadar ulaşmıştır. Ümmetçilik değil Türk milliyetçiliğini uyandırmak onun önceliğidir.

Rusya, sosyalizm sömürgecilik anlayışından bugün de vazgeçmiş değildir. 27 Şubat 2020 tarihinde çok sayıda kahraman Mehmetçik’imizin şehadete yürümesinin sebebinde Rusya’nın Suriye rejimine destek vermesi, bölgede söz sahibi olmak istemesi, tarihi emelleri, sıcak denizlere kapı açma hevesleri vardır. Doğrudan Rus düşmanlığı gibi anlaşılmamalı bu sözlerim. Devletlerin stratejik ve diplomatik refleksleri bizlerin hissiyatından farklı bir boyutta olduğu hepimizce aşikardır. Masada ve sahada güçlü Türkiye olmak için özde birlik olmazsa olmazımızdır. Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kapsamlı, köklü, tarihsel bir diplomasinin yanında; sahada da güçlü bir devlet profili gösteren Türkiye’dir. Türk-İslam coğrafyasında, ümmetin liderliğinde Türkiye’den başka lider aktör bir ülke yoktur. Türkiye, İslamiyet’in sancaktarıdır.

Uluslararası kamuoyunda yalnız kalmamak için kararlı adımlarımızı daha güçlü ve ivmeli atmamız gerekiyor. İktidarından muhalefetine, 83 milyon vatandaşımızın her birine ayrı ayrı sorumluluk düşüyor. Türkiye özünde bir olacağız, iri olacağız, birlik olacağız ve gereken yeni hedeflerimiz doğrultusunda yapıcı bir şekilde birlikte yürüyeceğiz.

Yerli, milli ve manevi değerlerimiz bizim özümüzün mayasıdır. Şehidim ye’se kapılma, müjdeler olsun sana “Sen ki, a'sâra gömülsen taşacaksın...Heyhât,/ Sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihât.../Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,/Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber.” diyen Akif’in sözlerini boşa sanma, sen önden gittin belki ama kardeşlerin senin mertebene ulaşmak için sırada… Rabbim kahraman şehitlerimize rahmet eylesin, yaralılarımıza acil şifalar versin. Kahraman milletimizi her daim muzaffer eylesin…

Metin SAKINÇ

Eğitimci-Yazar