Nevşehir Üniversitemiz Sosyal Tesis Binası Konferans Salonunda başlayan ve popülasyon Biyolojisi, Popülasyon Genetiği, Sinir Biyolojisi, Sistematik Zooloji, Sitoloji ve Histoloji, Toksikoloji ve Ekotoksikoloji, Üreme Biyolojisi, Yaban Hayatı Ekolojisi, Yetiştiricilik Üniteleri-Çiftlikleri ve Ekipmanları, Zoocoğrafya, Zoolojide Bilimsel İllüstrasyon ve Medyalama ve Zoolojik Veri Tabanı Hazırlama Teknikleri gibi çok sayıda konunun ele alınacağı kongrenin açılış törenine; Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürü Mustafa Sungur, üniversitemiz akademik birim yöneticileri, akademik ve idari personelin yanı sıra yoğun bir katılım oldu.

Kongrenin Başkanlık görevini de üstlenen Prof. Dr. Ali Demirsoy kongrenin açılışı konuşmasında, “Bugün Türk bilim dünyası için çok geç kalınmış bir ilke tanık olma onurunu yaşıyoruz. Bulunduğu kuşak, coğrafya yapısı ve topografyası  nedeni ile çok kırılgan bir yapısı olan, biyolojik çeşitlilik bakımından kıta özelliği gösteren ülkemizde canlılar dünyasının geleceğini araştırmak ve korumak için bugüne kadar bir türlü başaramadığımız Türkiye zoologlarını tartışmak, organize etmek ve yeni bir yol haritası için bir araya toplanmış bulunmaktayız. Bu organizasyonu gerçekleştiren Nevşehir Üniversitesi Biyoloji Bölümüne, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Çiçek’e, çok güzel bir organizasyon düzenleme imkanı tanıyan üniversite yönetimine  ve tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürü Mustafa Sungur. “Bakanlık olarak üniversitelerdeki her türlü akademik çalışmaları destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. Ülkemiz biyolojik açıdan çok zengin bir ülke. Bu nedenle ülkemizin bu zenginliğine sahip çıkmaya, korumaya büyük önem veriyoruz” dedi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, “Üniversitemiz yeni bir üniversite olmasına rağmen altıncı yılını geride bırakırken bir çok başarıya da imza attı. Üniversitemiz fiziki yapılanma ve her yıl artan öğrenci sayısının yanı sıra  akademik ve bilimsel yönden de bir çok başarıları elde etmiştir. Özellikle üniversite olarak bilimsel kongre ve toplantılara büyük önem veriyoruz ve bugüne kadar binlerce bilim insanını ilimizde ve üniversitemizde ağırladık. Bu da bizlere büyük gurur veriyor. Üniversitemizin ev sahipliğinde çok büyük bir katılımın olduğu 1. Ulusal Zooloji Kongresi’nin ülkemiz adına ve dünya bilimi adına çok faydalı gelişmelerin ilk kıvılcımı olacağına inanıyorum. Katılımlarınız için ve kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, “Yaz aylarının son günlerinde siz değerli bilim insanlarını ilimizde germekten büyük onur duyuyoruz. Herkesin tatil telaşı olduğu bu dönemde böyle önemli ve ilk olan bir bilimsel çalışmayı ilimizde ve Üniversitemizde gerçekleştirdikleri için Nevşehir Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum”diye konuştu.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından kongre ‘Genelde Biyologların Özelde Zoologların Sorunları ve Çözüm Önerileri’nin ele alındığı panelin ardından bilimsel oturumlar ile devam etti.