Çin'den kaçtıktan sonra Tayland'da tutuklu olarak bir merkezde tutulan tamamı kadın ve çocuklardan oluşan 173 Uygur Türk'ü Türkiye'nin çabası sonucu önce İstanbul'a oradan da Kayseri'deki barınma merkezine getirildi. Böylece Kayseri'de Çin zulmundan kaçan Uygur Türk'ü sayısı bine ulaştı.
Çin'den kaçtıktan sonra 13 Mart 2014 'te sınır ihlali gerekçesi ile Tayland hükümeti tarafından tutuklanan ve Çin'e iade edileceği söylenen çocuk ve kadınlardan oluşan 173 kişi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin girişimleri sayesinde özel uçakla Bangkok'tan İstanbul'a oradan da Kayseri ye getirildi. Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, ''Bu konuda hassasiyet gösteren Türk hükümetine teşekkür ediyoruz. 30 Haziran 2015 tarihi itibari ile 1.5 yıldır Tayland’da bir kampta hapis olan kadın ve çocuklardan oluşan 173 kardeşimiz İstanbul Atatürk Havalimanı'na sağ salim indi. Biz bunun için Allah'a hamd ediyoruz. Şükrediyoruz. Elhamdülillah bu kardeşlerimiz bir zarara uğramadan bugün Türkiye topraklarına ayak bastı. Burada emeği geçen Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve yetkililerine özellikl Dışişleri Bakanlığı mensuplarına Bangkok’taki Türk büyükelçiliğine ve Türk milletine teşekkürlerimi ve şükranlarımı arz ediyorum. Bu süreç içerisinde hassasiyet gösteren bütün siyasi parti liderlerine, siyasi parti temsilcilerine ve Türk milletinin aziz evlatlarına Doğu Türkistan’dan kaçıp, hicret edip oradaki zulümden dolayı hiç bilmediği meçhule doğru ölümüne bir hicreti tercih eden bu kardeşlerimiz çeşitli meşakkatli yollardan sonra kimisi yolda hayatını kaybetti. Kimisi sınır ülkelerinin muhafızları kurşunları ile hayatını kaybetti. Kimisi doğal şartlarda hayatını kaybetti. Kimisi büyük mağduriyetler ve süistimallere maruz kaldı. Ama çok şükür bugün toplam 250 kardeşimizden 173'ü sağ salim Türkiye’ye geldiler. Bunun için tekrar ve tekrar devletimize ve milletimize teşekkür ediyoruz. İnşallah bu süreç diğer kardeşlerimizin de sağ salim gelişi ile sonuçlanır'' dedi.

Türkiye'ye gizlilik içinde gelen Doğu Türkistanlı soydaşlar, Kayseri'de, daha önce Çin'den çeşitli yollardan kaçıp gelen Uygur Türkleri'nin yanına yerleştirildi. Can güvenliği açısından Uygur Türkleri'nin barındığı yerlerden fotoğraf ve görüntü alınmasına Valilikçe müsade edilmiyor.