NEVŞEHİR(MHA) Gıda Tarım ve Hayvancılık Ürgüp İlçe Müdür Vekili Ali Güleç, Anız yakılması sonucunda oluşan zararlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Güleç, “Çiftçilerimiz anızı; daha iyi tohum yatağı hazırlamak, yabancı ot ve haşereleri yok etmek, hasat sonrası, hemen diğer bir ürünün ekimine geçilecek ise mibzerin istenilen bir şekilde ekim yapmasını, anız sapları ile mibzer gözlerinin tıkanmamasını sağlamak gerekçeleri ile yakmaktadır. Ancak bu sebeplerin sağlayacağı fayda vereceği zararın yanında çok küçük kalmaktadır. Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir ve bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybı artmaktadır. Anızın yakılması ile toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmalar ölmektedir. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Anız yakılmasının en önemli zararlarından birisi de toprağı su ve rüzgar erozyonuna daha hassas bir duruma getirmesidir. Çünkü anız, yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller; yüzey akış hızını azaltır, toprağa sızmasını sağlar. Böylece erozyonu önler. Anızların yakılması hava kirliliğine neden olur, komşu tarla, bahçe, çit, telefon direkleri, orman, koruluk, ağaçlık alan gibi yerlere büyük zarar vermektedir ve doğal dengeyi bozmaktadır. Yaban hayvanları yuvalarını terk etmekte veya ölmektedir.'' dedi.

Anız yakılması sonucu oluşan teknik, ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı her yıl olduğu gibi bu yıl da her ne sebeple olursa olsun Bakanlığın talimatları ve Valilik emri gereğince il sınırları dahilin de anızların yakılmasının kesinlikle yasaklandığını bu bağlamda; Anız yakılmasını gören veya duyan çiftçilerimizin derhal idari ve adli mercilere haber vermelerini, anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. (emre aykırı davranış) maddeleri gereğince işlem yapılacağı uyarısında bulundu.