Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, oğlu askere gittikten sonra muhtaç duruma düşen ailelere 250 lira aylık bağlanması uygulamasının başladığını, ailelerin, çocukları askerde oldukları müddetçe alabilecekleri aylık için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmalarının yeterli olduğunu bildirdi.
Şahin, AA muhabirine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, oğlu askere gittikten sonra maddi sıkıntıya giren ailelere yapılacak yardım çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bu aileler için hazırladıkları yardım sistemini eşi vefat eden kadınlar için de uyguladıklarını vurgulayan Bakan Şahin, "Her seferinde gelip başvuracağına, bu sosyal yardım sisteminde kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden az olduğu için potansiyel olarak bizim hedef kitlemizde, biz düzenli yardıma geçelim dedik. Şimdi aynı felsefe ve aynı mantığı evladı askere gitmesinden dolayı muhtaç duruma düşen aileler için uygulayacağız" dedi.


Oğullarının askere gitmesinden dolayı ailenin sosyal yardıma muhtaç olması durumunda, yardım sistemini devreye sokacaklarını dile getiren Bakan Şahin, "Aylık 250 lirayla çocukları gelene kadar biz sosyal devlet olarak, devletin şefkat eli olarak o ailenin yanında olacağız. Daha önce bu görev yerel yönetimlere verilmiş. Bunlardan bir kısmı bunu yerine getirmiş, bir kısmı getirmemiş. Onların hiçbirine de karışmıyoruz. Eğer yerel yönetimler bu alanda çalışma yapmak istiyorsa yapabilirler" diye konuştu.
 
-"Mevcut askerlerin aileleri de yararlanabilecek"-
 
Teknolojiyi de kullanarak yaptıkları çalışmalar sonucu yaklaşık 20 milyon kişinin ekonomik ve sosyal analizine "bir düğmeye basarak" ulaşabildiklerine dikkati çeken Şahin, "Kırsalda veya kentte olsun bir aile gelip, 'Benim çocuğum askere gitti, onun üzerinden gelir aldığımız için şu anda muhtaç duruma düştük' dediği zaman, özellikle bu köylerde çok fazla yaşanıyor, talep ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı üzerinden bize bildirildiğinde onlara düzenli yardıma geçeceğiz" ifadelerini kullandı.
Bu durumdaki ailelerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracaat etmelerinin yeterli olduğunu kaydeden Bakan Şahin, şöyle devam etti:
"18 milyon hanenin kaç çocuğu askerde, bunların ailenin içindeki durumu nedir- Bunun tam analizinin yapılması lazım ama bizim tahminimiz 100 bin civarı bir potansiyel bekliyoruz. Bu aileler hemen vakıflara gelecekler, 'Benim çocuğum askerde, o gelene kadar geçinecek durumda değilim' diye başvuracaklar. Bizim orada sosyal hizmet uzmanlarımız var. Onların işi bu ailenin talebini yerinde tespit etmek. Gerçekten durum anlatılan gibi ise Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Bakanlığımıza bu ailelerle ilgili veri geliyor. Bakanlığımız elimizdeki bütün veri sistemine bakıyor ve uzman raporuna göre aile maaşa başlıyor."
Uygulamanın başlaması için yasaya ihtiyaç olmadığını belirten Şahin, "Aynı bizim yaptığımız tüp bebek tedavisine ilişkin çalışma gibi. Başbakanımızın grup toplantısında açıkladığı bir paket. Bu, o paketin içerisinde bir kısım. Bunun biz talimatını aldık ve kendi kurumsal altyapımız içinde işlemlere başladık. Bu durumdan mevcut askerlerin aileleri de yararlanabilecek" ifadelerini kullandı.

Başvurular Sosyal Yardımlaşma Vakfına Yapılacak

Bilindiği üzere Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ”Muhtaç Asker Ailelerine Yardım Programı’nın başlatıldığı açıklandı.

Bu doğrultuda Genel Müdürlüğünce Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sisteminde gerekli modül yazılımı çalışmalarına başlandı. Ayrıca askerlik bilgilerinin Milli Savunma Bakanlığından Online olarak temin edilmesine yönelik görüşmeler sürdürülüyor.

Ancak bahse konu çalışmaların Haziran 2013′te sonuçlanması öngörülmekte olup; bu tarihe kadar muhtaç asker ailelerinin mağdur olmaması için ekte yer alan dilekçe örneğinin kullanılması sureti ile başvuruların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca alınması gerekiyor. Muhtaç Askerlerin Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına gelerek Vakıftaki dilekçe örneklerini doldurup teslim etmeleri gerekmekte.

Haber: Ali Çamur