NEVŞEHİR(MHA) Çanakçılık, Halıcılık, Hediyelik eşya yapımı olmak üzere çeşitli El Sanatları, Selçuklu ve Osmanlı eserleri, Tarihi anıtlar ve Tümülüsler, Peri Bacaları, Açık Hava Müzesi, Kiliseler, Vadiler ve yeraltı şehirleri gibi zengin ve çeşitli Turizm değerlerine sahip olan ilçe bölgenin en önemli Turizm  merkezlerinden biri.
İlçede Çanak Atölyelerinde çanak ve seramik ürünleri yapılmakta, turistik amaçlı halı, kazak, çorap, eldiven, örmekte ve çanak üzerine desen işlemekte ve çanak üzerine deri kaplama işçiliği yapmakta. İlçenin en önemli tarihi ve turistik yerleri şunlar:

Alaattin Camii: 13. yy. Selçuklu eseridir. 1202 yılında Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat tarafından yaptırılmıştır.

Yeraltı Camii: 18. yy. Osmanlı eseridir.

Eski Taş Evler: İlçeye özgü olan ve bölgenin jeolojik toprak yapısı içinde tebeşir veya kisir olarak adlandırılan taşlardan kemerli biçimde yapılan ve 20 yıl öncesine kadar konut olarak kullanılan yapılardır. Bu evler son yıllarda Pansiyon, Motel ve Restaurant olarak düzenlenip Turizme kazandırılmakta ve turistlerin özellikle tercih ettikleri konaklama yerleri olmakta.

Çanakçı Heykeli: Çanak yapan bir insanı sembolize eden heykel çanaktan yapılmış olup, İlçe merkezindedir. İlçenin ata sanatı çanakçılığın simgesi olup, turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Eski Tekel Binası: İlçe Merkezinde orta Mahalledeki Osmanlı eseridir. Restore edilmiş olup, son olarak Avanos Belediyesine tahsis edilmiştir.

Kaya Oyma Yerler: Bölgenin toprak yapısına uygun olan ve kazılarak turistik lokantalar halinde düzenlenen ve akşamları folklor gösterilerinin sunulduğu yapılardır.

Zelve Açık Hava Müzesi: Kapadokya bölgesinin en önemli açık hava müzelerinden birisidir. Zelve Vadisi içinde yüzlerce ilginç peri bacaları arasında 8.ve 9.yüzyıllara ait 15 kilise bulunmaktadır.

Çavuşin Kilisesi: Büyüklüğü ve freskleri ile bölgenin en önemli kiliselerinden. Hıristiyanlık döneminde yerleşim yeri olan ve 11.yüzyılda yapılan bu kilise ilçeye 7. Km uzaklıkta Çavuşin Köyündedir. Ayrıca Güllüdere ve Kızılçukur vadileri içinde 9.yüzyıl eseri olan 12 kilise vardır.

Vadiler: Nevşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illeri arasında yer alan, 3.Jeolojik zaman sonu ile 4. zaman başlarına kadar faaliyet gösteren Erciyes ve Hasan Dağlarının volkan tüflerinden meydana gelmişlerdir. Binlerce yıl yağmur ve kar sularının, sellerinin, rüzgarın, sıcaklık farklarının ve arazi yapısı gibi bir çok faktörün etkisiyle toprağın aşınması sonunda oluşan vadiler ve peri bacaları eşsiz ve benzeri olmayan tabiat harikalarıdır. Zelve, Dervent, Güllü Dere, Kızılçukur ve Dere Yamanlı vadileri ilçe sınırları içinde bulunan ve birçok turist çeken vadilerdir.

Yeraltı Şehirleri: Kapadokya Bölgesinde çok sayıda yeraltı şehri bulunduğu, bölgeyi yurt edinen kavimler tarafından meydana getirildiği ve barınma amaçlı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Özkonak Kasabasında 4 katlı ve aydınlatılmış yeraltı şehri oldukça ilginç bir yapıya sahiptir. 
Kapadokya Bölgesine gelen yerli ve yabancıların % 80'i ilçeyi de ziyaret etmekte, El Sanatları Merkezi olan İlçede çanak, seramik, hediyelik eşya, halı ve kilimlere ilgi göstermektedirler.