En Genç Nevşehir Milletvekili Aday Adayı Avukat Mahmut Sami Uluer, 5 Nisan Avukatlar Günü ile ilgili bir mesaj yayımladı.

 

Adaletin tecelli etmesini sağlamak için var olan Avukatlar, hukuk sistemlerinin olmazsa olmaz parçalarıdır. Avukatlık mesleği, bir icap kabul ilişkisinden öte görev ve ağır bir sorumluluk doğrurur. Görevimizi yaparken hiçbir üst ve asta tabi olmaksızın, hür biçimde çalışmalıyız.

Molierac'ın dediği gibi;
"Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemlisinden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar köle kullanmadılar. Fakat efendileri de olmadı."

Bunu günümüze uyarlarsak, evet özgür çalışalım, alanımıza müdahale edilmesin ama milli meselelere hassasiyetle yaklaşalım. Geçtiğimiz günlerde Avukat cübbesini kirli emellerine alet eden Teröristler, işi adalet dağıtmak olan bir Cumhuriyet Savcısını canice katlettiler. Bir çocuğun hakkını aradığını iddia eden caniler, masum 2 çocuğumuzu babasız bıraktılar. Bu Terör saldırısını Avukatlık mesleği ile bağdaştırmak, topyekün bir meslek grubunu zan altında bırakmak ne kadar yanlışsa, istisnasız her avukatın erdemli davrandığını iddia etmek de yanlış olacaktır. PKK mensubu veya sempatizanı avukatlar nasıl var ise, DHKP-C mensubu veya sempatizanı avukatlar da pek tabii olabilir ve kötü emallerine avukat cübbelerimizi alet edebilirler. Dolayısıyla, milli menfaatlerimizin söz konusu bu gibi durumlarda yüksek hassasiyet göstermemiz gerekiyor.

Ben, "Üstünlerin hukukuna değil, hukukun üstünlüğüne" inanan bir Avukat olarak, tüm kamu kurumu veya toplumsal alan olarak adlandırılan mekanlara girişte hangi güvenlik taramasından geçiliyorsa, Adalet Saraylarımıza girişte de aynı güvenlik taramasına tabi olmamız gerektiğini düşünüyorum. Fakat, Hakim ve Savcıların da Avukatlarla eşit statüde değerlendirilmesi gerekir. Batı Hukukunda olduğu gibi Türk Hukuk Sistemimizde de Avukat ve Savcı eşit veya en azından birbirine yakın statüde olmalı ki devlet ile kişi ve kurumları savunanlar görevlerini özgür biçimde yerine getirebilsinler.

Tüm bu hususlar, uzlaşı ve milli meselelere hassasiyetle yaklaşmak suretiyle çözüme kavuşabilecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm meslektaşlarımın Avukatlar Gününü kutluyor, şehit edilen Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve milletimize tekrar başsağlığı diliyorum. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Av.Mahmut Sami Uluer