GESİAD Nevşehir üyesi 30 genç işadamı, Kurban Bayramı'nı ülkelerinden 5 bin kilometre uzaklıkta bulunan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinshasa'da geçirdi.

 

Nevşehir Genç Sanayiciler ve İş Adamları (GESİAD) üyesi 30 işadamı, Kurban Bayramı'nı ülkelerinden 5 bin kilometre uzaklıkta bulunan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinshasa'da geçirdi. Kimse Yok mu Derneği ile GESİAD'ın birlikte yaptığı organize ile bayramda ailelerinden ve ülkelerinden ayrılarak büyük bir fedakarlık örneği sergileyen işadamları, bayramın üçüncü günü kestikleri kurbanların etlerini 5'er kilogramlık poşetlere doldurarak halka dağıttı. Ayrıca 50 kişilik diğer bir ekipte bayramın birinci günü Diyarbakır'a giderek kurbanlarını kesti ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. GESİAD heyetini Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bulunan Şafak Kolejleri'nde Genel Müdür olarak görev yapan aslen Nevşehirli olan İbrahim Tatar karşıladı. Tatar, Nevşehir'den gelen 30 kişilik GESİAD üyeleri ile Kurban Bayramını Demokratik Kongo Cumhuriyetinde geçirmekten çok mutlu olduğunu dile getirdi.

 

GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Avşar yaptığı açıklamada, dernek üyelerinin geçen yıl Kurban Bayramı'nda Kenya'ya giderek aç ve fakir halka kurban Eti dağıttığını, bu yıl ise aynı işlemi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaptıklarını söyledi.

 

GESİAD ekibinin bayramın ikinci günü uçakla İstanbul'dan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne gittiklerini ve dört gün kaldıktan sonrada döndüklerini kaydeden Avşar, " Kenya'da olduğu gibi Kongo'da da açlığı ve sefaleti bizzat yaşadım. Aylık gelirin ortalama 150 dolar olduğu ülkede gıda fiyatları alım gücünün çok üstünde. O nedenle çok az bir kesim alabiliyor. Halkın büyük kısmı açlık, susuzluk içerisinde hayatta kalma savaşı veriyor. Derme çatma kulübelerde 8- 10 kişinin yaşadığını gördük. Su yok, birkaç kilometre uzaktaki kuyudan hijyenik olmayan suyu sırtlarında taşıyarak, günde birkaç lokma ile yaşam mücadelesi veren çocuklar ve ailelerini yüreğimiz parçalanarak gördük. Çocukların büyük kısmı etin ne olduğunu bile bilmiyor. Dağıttığımız etlerden alanların sevincini de yaşadık. Birkaç günlüğüne de olsa insanların aldıkları etlerle ne kadar mutlu olduklarını bizzat yaşadık. O yüzden bu yıl daha fazla insana ulaşmak için çalıştık. Çok şükür hayırsever halkımızla birlikte dernek üyelerimizin katkısı ile etleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık" diye konuştu.

 

Gezinin 2. günü yetimhanedeki çocukları ziyaret ederek onlara bayramlık hediyeler dağıttıklarını kaydeden Avşar, " Çocuklar bizleri Türk Bayrağı ile karşıladı. Uygun olmayan şartlarda, ailesi olmayan, sokağa bırakılan çocuklara yönelik açılan yetimhanedeki durum üyelerimize duygu dolu anlar yaşattı. Çocukların verdiğimiz hediyeler karşısında sevinçleri ise bizi bir nebze mutlu etse de sorumluluğumuzun büyüklüğünü de hatırlattı. Gezimizin üçüncü günü Türkiyeli müteşebbislerin kurduğu Şafak Koleji'ni ziyaret ettik. Öğrenciler ile Türkçe konuştuk. Okulda minik Enike ve Lous'ten İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını ezbere dinledik ve gururlandık. Daha sonra Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bağlı bulunduğumuz en üst kuruluş olan TUSKON üyesi Türk firmaları ziyaret ettik. Buradaki ticaret olanakları hakkında bilgiler aldık. Bize ticaret yapmak isteyen Nevşehirli işadamlarına her türlü yardımı yapacaklarını ve devletinde yatırımcıya büyük imkanlar sunduğunu ifade ettiler. Üyelerimiz aldıkları bilgiler doğrultusunda çalışmalar yaptıktan sonra iş yapmak istediklerini belirttiler. Biz de mutlu olduk" dedi.

 

Kurban Bayramını Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde geçiren ekipte yer alan Vefa Eğitim Öğretim Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Güçlü ise, uzun yolculuğun ardından ulaştıkları ülkede açlığın, sefaletin, yokluğun kendini hemen hissettirdiğini, durumun kendisini acıya ve utanca boğduğunu söyledi.

 

Gördüğüm manzaralardan çok etkilendiğini kaydeden Güçlü "ilk defa gördüğüm bu insanların bana oldukça samimi ve sıcak tavırları, ilgilerini de şaşkınlıkla ve sevinçle karşıladım. İnsanların medeniyetten bihaber, elektriksiz, susuz, yarı aç bir vaziyette derme çatma kulübelerde üst üste yaşam mücadelesi vermesi beni derinden üzdü. Özellikle ülkede fakirlikten dolayı çok sayıda terk edilmiş çocukların kaldığı yetimhane ziyaretinde ise adeta sarsıldım. Çocukların yaşaması için uygun olmayan şartlarda bulunan çocukların durumu hepimizi yaraladı. Çocukların verdiğimiz hediyelerle sevinmesi ise bizi birazcık olsun mutlu etti. Bundan sonraki tüm Kurban Bayramlarında Afrika'da olmak istiyorum. Burada ülkemizin cennet gibi bir yer olduğunu tekrar hatırlıyoruz. Bu organizasyonu yapan GESİAD derneğine teşekkür ediyorum. Bütün herkese de bayramda sefaletin, yokluğun yaşandığı ülkelere gitmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

 

Güçlü, burada gördüğü manzaraların ömrünün tekrar bir muhasebesini yapmasına da vesile olduğunu kaydetti.