Düşük harç ödenmesi için 150 bin liralık bir evin tapuda 20 bin lira gösterilmesi dönemi bitiyor. Belediye, banka gibi farklı kurumlar tarafından yapılan değerlere standart getirilecek. Gayrimenkullerin değerleri uluslararası kriterlere göre belirlenecek.
Gayrimenkul alım satımlarında tartışma konusu olan değerleme sorunu çözüme kavuşuyor. Konut ve arsa almak isteyenler için banka, belediye, emlak şirketleri ve farklı kurumlar tarafından yapılan değerlere standart getiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmasına göre Türkiye’de gayrimenkul değerleri uluslararası kriterlere göre belirlenecek. Değerlemede, hastane, okul ve metroya uzaklık, ana cadde üzerinde olup olmadığı, kat izni ve ilave imar hakkı göz önünde bulundurulacak. 

Star gazetesinin haberine göre, Dünya Bankası ile yapılan çalışma kapsamında ev ve arazinin alım satımı 50 parametreli bir değerleme sistemine göre yapılacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü konuya ilişkin hazırlıklarını büyük ölçüde tamamlarken gözler, çalışmada yer alan diğer kuruluşlara çevrildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Maliye  ve belediyelerin çalışmalarını kısa sürede tamamlaması bekleniyor. Yeni dönemde 50 bin liralık bir evin düşük harç ödenmesi için tapuda 20 bin TL gösterilmesi ya da bankadan kredi almak için fiyatının 80 bin TL’ye çıkarılmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor.
 
2015 YILINDA DEVREDE
Yıl sonuna doğru değerleme projesinin belirli bir aşamaya gelmesi öngörülüyor. Değerleme haritası ile düşük vergi ve harç ödemek için emlak değeri ile bankadaki rayiç bedel arasındaki yüksek fiyat farkı olmayacak. Kamulaştırmada da bu veriler kullanılacak. Bir Bakanlık yetkilisi “Bu yıl devreye alınması zor olabilir ancak önümüzdeki yıl sistem faaliyete geçebilir” dedi.
 
BİRÇOK AB ÜLKESİNDE DE UYGULANIYOR
Gayrimenkul değerlerine belirli bir standart getirmesi amaçlanan sistem, Avrupa’nın birçok ülkesinde uygulanıyor. Türkiye’de ise altı yıl önce gündeme gelmesine rağmen fazla mesafe kat edilememişti. Ancak son birkaç aydır sürecin hızlandırılmasına yönelik ciddi çaba harcanıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası arasında 13 Ağustos 2008’de konuyla ilgili protokol imzalanmıştı. Projenin amaçları arasında mülkiyet verilerinin yanında mekânsal bilgilerin ve değer verilerinin uluslararası standartlarda tutulmasının sağlanması da yer alıyor. Uluslararası kriterlere göre yapılacak yeni değerleme sistemi sonrasında oluşturulacak veriler kentsel dönüşümde de kullanılabilecek.

Kaynak:http://ekonomi.haberturk.com/emlak/haber/928632-bir-devir-kapaniyor