İzmir'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Büyük Ozan Neşet Ertaş'ın vefatı tüm yurt genelinde olduğu gibi Nevşehir’de de büyük üzüntü yaşattı.Neşet Ertaş ın vefatına ilişkin olarak Ürgüp önceki dönem belediye başkanı Sayın Bekir Ödemiş te başsağlığı mesajı yayınladı.İşte Neşet Ertaş ın kendi ağzından hayatı…

 

Ürgüp önceki dönem belediye başkanı Sayın Bekir Ödemiş Kırşehirli Ozan Neşet Ertaş’ın kaybının hepimiz için büyük üzüntü olduğunu belirterek,Belediye Başkanlığı döneminde uzun yıllar ülkesinde sahne almayan değerli ozanı 2003 yılında ikna ederek Ürgüp te ilk kez konser verdik.Yaklaşık 35 bin kişinin katıldığı konserde 2,5 saat ara vermeden Yozgattan Kırşehirden Kayseriden Niğdeden Aksaraydan gelen İç Anadolu sevenlerine doyumsuz saatler yaşatmıştı.

Konser bitiminden sonra ambulansla Sayın Ertaş ı zor kaçırmıştık.

Ve bu konserden sonra Neşet Ertaş ülkesiyle barıştı ve sevenleriyle buluştu.

Ürgüp konseri benim için bir dönüm noktası oldu vatanıma tekrardan döndüm hasretimi giderdim diyerek bizlere de minnetlerini defalarca iletmiştir.Kendisini saygıyla anıyorum.Hepimizin başı sağolsun.

 

Ürgüp Önceki Dönem Belediye Başkanı

              Bekir Ödemiş

 

Neşet Ertaş Ürgüp le başlayan konserlerine daha sonra Nevşehir Avanos ve Çat kasabasında devam etmiş binlerce Nevşehirli hayranlarıyla buluşmuştu.

FİB Ajans Organizasyon tarafından organize edilen ve Çat Belediyesi 50 yıl kutlamaları için geldiği Çat kasabasında verdiği konserden görüntüler…

 

İşte kendi ağzından Ertaş...

 

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Büyük Ozan Neşet Ertaş'ın hayatını kendi ağzından dinleyelim..

Bozkırın Tezenesi, Neşet Ertaş Hakk’ın rahmetine kavuştu.

 

Peki kimdi yediden yetmişe herkesin gönlünü kazanmış Neşet Ertaş… Sazın üstadı... Bozlağın üstadı... Tam bir Anadolu insanı... Pek çok Halk Müziği sanatçısının çimentosu...

 

O, Demirel zamanında Devlet Sanatçılığı unvanını “'hepimiz bu devletin sanatçısıyız” diyerek, reddeden bir halk ozanıydı.

 

NEŞET ERTAŞ KİMDİR?

 

Neşet Ertaş, (d. 1938 Çiçekdağı, Kırşehir) Türk ozan. Abdal müzisyen olarak da tarif edilir. [1] Bozkırın Tezenesi olarak da bilinir.Kırşehir Abdal'larındandır.

 

Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne hanımdır. Annesinin ölümünden babası ve kardeşleriyle birlikte sonra köyüne yerleşmişlerdir ve çocukluğu bu köyde geçmiştir. [4]] Ertaş, ilkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrendi. Babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı ile çalıp sesi ile türküler söylemeye başladı. Ertaş, etkilendiği tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söyler. Kendi ifadesi ile bunu şu şekilde ifade eder; "Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız."

 

Neşet Ertaş, 1950'li yılların sonunda İstanbul'a gelerek ilk plağını "Neden Garip Garip Ötersin Bülbül" adı ile babası Muharrem Ertaş'a ait bir türküyle çıkardı. Halk tarafından çok beğenilen bu plağı ardından diğer plak, kaset ve halk konserleri takip eder. Daha sonra Neşet Ertaş Ankara'ya yerleşir. Burada yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin daveti üzerine Almanya'ya gider. Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun bir süre Almanya'da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri dönmüştür.

 

Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' ünvanını; "O dönem Süleyman Demirel cumhurbaşkanıydı. Devlet sanatçılığı bana teklif edildi. Ben, 'hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor' diyerek teklifi kabul etmedim. Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdatlarımız adına aldım." diyerek geri çevirmiştir [5]Fakat halk büyük destek vermiş ve Neşet Ertaş adeta yaşayan bir efsane olmuştur. Unesco tarafından yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş, 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Devlet konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görülmüştür.

 Ertaş, vasiyet etti: " Beni, babamın ayak ucuna defnedin "

 

Türkü Baba Neşet Ertaş'ın yakınları, basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, ustanın Kırşehir'de toprağa verileceği bildirdiler.

 

Çile dolu bir ömür, sürgünler, hastalıklar ve ardından gelen tedavilerin sonunda yalan dünya'ya veda eden Neşet Ertaş, vasiyetinde ' Beni, babamın ayak ucuna defnedin ' dedi ve vasiyeti üzerine yakınları Büyük Usta'yı Kırşehir'de toprağa verecek. Ertaş'ın ne zaman Kırşehir'e getirileceği ve toprağa verileceği konusunda henüz açıklama yapılmadı.