14 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan kararla devletin sigorta primlerindeki teşviği, 2018'e kadar sürmesi kararlaştırıldı. Sektör olarak bu gelişmeden duyduklarını memnuniyeti dile getiren Çağrı Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, yeni teşvik uygulamasının istihdam edilen kişi üzerinden faydalanılması nedeniyle çağrı merkezleri açısından daha anlamlı bulduklarını belirterek, bu teşviğin faaliyete geçmesine destek olan kamu kurum yetkililerine teşekkür etti.
Türkiye'de 40'tan fazla ilde gençlerin istihdamı önemli bir noktaya gelen çağrı merkezleri stratejik sektörlerinden biri halinde geldi. 2012 sonu itibariyle 67 bin kişinin istihdam edildiği çağrı merkezi sektöründe önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 100 bin kişiye iş sağlanması öngörülüyor. Çağrı merkezleri büyük ölçüde insan kaynağına ihtiyaç duyan kuruluşlar olduğundan dolayı yatırımcılar için insan maliyeti önemli bir yer tutuyor. Yatırımcılar, sağlanan yüksek istihdamın sürdürülebilir olması için bu konudaki teşviklere sektörün büyük ihtiyacı olduğuna işaret ediyor.

Önceki teşvik sisteminde desteklenen sektörler arasında çağrı merkezlerinin bulunmaması ve teşviklerin sadece 6. Bölge'de yer alan 15 il ile sınırlı tutulmasının çağrı merkezi sektörü açısından oldukça dezavantajlı bir duruma yol açtığını aktaran ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Tarakçı, 5084 sayılı kanun kapsamındaki istihdam teşviğinin geçtiğimiz yıl 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermesi nedeniyle sektörün oldukça olumsuz etkilendiğini söyledi. Bu noktadaki ihtiyaçları devletin ilgili kurumlarına ilettiklerini anlatan Tarakçı, söz konusu teşviklerin devamını talep ettiklerini ve geçtiğimiz günlerde de olumlu bir sonuç aldıklarını belirtti. 14 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanan 28707 Sayılı Resmi Gazete'de, 5084 sayılı kanun kapsamındaki sigorta primi desteğinin devamı niteliğindeki teşviğin, 5510 sayılı kanun ve 2013/4966 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uzatıldığını kaydeden Tarakçı, sektör olarak, bu gelişmeden dolayı duydukları memnuniyeti ifade etti.

"YENİ TEŞVİĞİ DAHA ANLAMLI BULUYORUZ"

Yeni teşvik uygulamasının istihdam edilen kişi üzerinden faydalanılması nedeniyle çağrı merkezleri olarak daha anlamlı bulduklarını belirten Tarakçı, bu teşviğin faaliyete geçmesine destek olan tüm kamu kurumu yetkililerine sektör adına teşekkür ettiklerini dile getirdi. Tarakçı, 01.01.2013 tarihi itibariyle geçerli olacak teşvikten asgari ücret üzerinden yapılan hesaplamaya göre; işverenlerin çalışan başına aylık 60 TL civarında bir avantaj elde edebileceğini de sözlerine ekleyerek çağrı merkezi sektörünün ihtiyaç duyduğu diğer teşvik konuları için de ilgili kurumlarla temaslarını sürdürmeyi amaçladıklarını bildirdi.

TEŞVİK KAPSAMINDAKİ İLLER

Karara göre teşvik; Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak'ta faaliyet gösteren iş yerleri için 31 Aralık 2016'ya kadar; Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat'ta faaliyet gösteren iş yerleri için 31 Aralık 2017'ye kadar; Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcaada ve Gökçeada'da faaliyet gösteren iş yerleri için ise 31 Aralık 2018'e kadar uygulanacak. Kararın amacı, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınarak belirlenen yukarıdaki bölgelerde sigorta primi işveren hissesi teşviği uygulanmak suretiyle üretim ve istihdam imkanlarını artırmak olarak belirtiliyor.

TEŞVİKİN ŞARTLARI

Söz konusu teşvikten yararlanabilmek için 10 ve üzerinde sigortalı çalıştırmak ve yukarıdaki bölgelerde faaliyet gösteren işyeri olmak, özel işyeri olmak, prim borcu bulunmamak veya borçlarını yapılandırmış olmak, aylık prim ve hizmet belgelerini süresinde vermek ve kayıt dışı işçi çalıştırmamak gibi koşullar gerekiyor.