Kapadokya'da yerin üstü kadar altı da görmeye değerdir! Sabah gökyüzünde balonları seyrederken öğleden sonra 4 kilometrekarelik bir alana yayılmış dünyanın en büyük yeraltı şehrini görmeye Derinkuyu'ya gidebilirsiniz. Derinkuyu yeraltı şehrinin ziyarete açılan 8 katın derinliği 50 metreyken, tüm katlarının temizlenmesi halinde derinliğin 85 metreyi bulacağı ve kat sayısının 12-13’e ulaşacağı tahmin ediliyor

Güzel Atlar ülkesi olarak anılan Kapadokya, Nevşehir ilini çevreleyen ilçe ve beldelerinde yer alan ve karstik arazisiyle her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı ziyaretçi tarafından meraklı gözlerle izlenen bir bölge. Nevşehir merkezli peribacaları ile ünlü Kapadokya’nın ev sahipliği yaptığı sayısız doğa harikaları arasında yer altı şehirleri de bulunuyor.

1967 yılında turizme açılan Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya bölgesinde bulunan yer altı şehirleri arasında en dikkat çekici olanlardan biri. 8 katlı olması ve kalabalık bir topluluğu barındıracak kadar büyük olması onu diğerlerinden ayıran özellikler arasında sayılabilir. Derinkuyu Yer Altı Şehri’nin ilk misafirlerinin Asur kolonileri olduğu biliniyor. O dönemde yaşayan insanların düşman saldırılarından korunmak için bir sığınağa ihtiyaç duyması nedeniyle yer altı şehirleri yapıldı.

Peki Derinkuyu Yeraltı Şehri derinliği ne kadar? Girişleri kolayca fark edilemeyecek şekilde yapılan ve dar geçitlere sahip olan yer altı şehirleri arasında en derin kuyu bu mu? Kapadokya’nın gerek yer üstünde bulunan kültürel ve tarihi güzellikleri, gerekse yer altındaki gizemli ve mistik yapıları yüzyıllar boyu önemini koruyan değerlerimiz arasında bulunuyor.

Derinkuyu Yer Altı Şehri Hakkında Merak Edilenler

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde bulunan Derinkuyu Yeraltı Şehri, en yaygın kullanımını Bizans Dönemi’nde yaşadı. Kiler, uyuma ve dinlenme birimleri, mezar odası, yemekhane ve kilise gibi alanları bulunuyor. 8 katlı olan yeraltı şehrinin:

Giriş Katı: Dışarıdan görülemeyecek şekilde dikkatlice gizlenmiş kısım.
1. Kat: Ahır, misyoner okulu, vaftizhane.
2. Kat: Oturma odası, mutfak, erzak depoları, ahır.
3. Kat: Tüm katlara inen havalandırma bacası ve 9 km uzaktaki Kaymaklı Yeraltı şehrine bağlanan bir tünel.
4. Kat: Oturma ve yatma odaları, erzak depoları.
5. Kat: Havalandırma bacası, üçüncü kattaki tünelin sonlandığı sahanlık ve 5. katı 7. kata bağlayan tünelin başlangıcı
6. Kat: 5. katı 7. kata bağlayan bir tünel bulunuyor.
7. Kat: Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin en geniş mekanı. Toplantı salonu, mezar odası, kilise, salon ve su kuyusu bulunuyor.

Yerin altına doğru metrelerce derinliğe sahip bir şehir burası. Kafanızda rahatça canlandırabilmeniz için tam 20 katlı bir apartmanın yerin altına doğru yapıldığını düşünün! M.Ö. 3000’li yıllarda böyle bir teknolojiye hayran kalmamak mümkün değil.

Kapadokya'daki Derinkuyu Yeraltı Şehrini Kimler Neden İnşa Etti? 

Derinkuyu yeraltı şehrinin yapılış amacı nedir? Derinkuyu yer altı şehri nereye kadar uzanıyor ? 

Derinkuyu yeraltı şehrinin yapılış tarihi tam olarak neden bilinmiyor ? 1963 yılında Derin kuyu ilçesinde bir ev yenileme tadilatı sırasında binlerce yıllık bir mağara duvarı açıldığında 280 metreden daha derin bir yer altı kentine uzanan bir geçiş yolu ortaya çıktı ve bu olağan üstü bir keşife yol açtı. Bu inanılmaz bir keşifti çünkü burada havalandırma bacaları ve en derin seviyelere bile hava sağlayan 15.000 küçük hava bacası var. burada bulunan kaya odalar , dini merkezler,depolar, şarap odaları olarak kullanılıyordu. ve hatta çiftlik hayvanları için ahırlar bir okul ve tarihte bilinen ilk akıl hastahanesininde bu yer altı şehrinin içinde bulunuyordu. Çapları 2,5 metreyi, kalınlıkları ise 50 santimetreyi bulan ve çoğu yerinden kesilen yuvarlak sürgü taşlarıyla dışardan açılması olanaksız kapılar yapılmıştır bölgedeki hemen hemen bütün evlerle gizli geçitlerle bağlanan, dışardan açılması olanaksız taş sürgülerle kilitlenebilen, olmadık tuzaklarla dolu koridorlar, bir labirenti andıran galerileri, oturma odaları, ahırları, erzak odaları, şırahaneler, öğütme taşları ile bugünün modern akıllı binalarını kıskandıracak kadar gelişkin havalandırma ve haberleşme sistemleriyle bu kentin hiç de geçici ikamet alanı olarak tasarlanmadığını kanıtlar gibidir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin geçitlerinin ne kadar dar olduğunu, şehrin ne kadar derin olduğunu ve daha pek çok detayı öğrenmek için yazının en üstündeki videomuzu mutlaka izle!

Kaynak: ETS TUR