Dünya Savaşına Sebep Olan Şahıs  Gavrilo İlke 23 yaşında ceza evinde öldü...

Resimde gördüğünüz kişi, I. Dünya Savaşının müsebbibi – Gavrilo İlke’dir.

O, Avusturya-Macaristan veliahdı Franz Ferdinand’ı öldürdükten sonra insanlık tarihinde ilk Dünya Savaşı yaşandı.

Ceza evinde iken ondan, “Bu kadar insanın hayatına son veren savaşın mimarı olarak utanmıyor musun?”, – Sormuşlar. O ise, “Ben öldürmesem de, savaş başlayacaktı”, – yanıtını vermişti.

Gavrilo İlke 23 yaşında ceza evinde öldü.

Gavrilo İlke, Avustralya Bosna Hersek’ten çıkarmayı amaçlayan Mlada Bosna örgütüne mensup idi. O, “Kara El” örgütünün Avusturya-Macaristan veliahdı Franz Ferdinand’a karşı hazırlanmış suikast planında baş katil idi. Gavrilo İlke 28 Haziran 1914 tarihinde Saray Bosna’da merkezine gelir veya yemek amacıyla şehir merkezine gidiyor. Beklenmedik karşısına Ferdinand ve eşinin bulunduğu otomobili çıktı. Çünkü bundan önceki suikast planını başarısız alınmıştı ve suikastçılar veliahtin özgürce bir yere gideceğini düşünmemişlerdi. Fırsattan istifade eden İlke hemen elini “Browning” tipi tapançasından atarak ateş açıyor. Ferdinand’ın boynundan girip çıkan kurşun aynı zamanda eşi Sofiyaya da tuş geldi.

Bu suikasttan sonra Avusturya-Macaristan Sırbistan’a ültimatom gönderdi ve ona karşı savaş ilan eder. 1914 yılının Temmuz sonunda Avusturya-Macaristan ordusu Sırbistan topraklarına girdi. Belgrad kenti bombardıman edildi. Rus İmparatorluğu Serbiyanı savunmak için harekete başladığı süreçte Ağustos’un 1-de Alman İmparatorluğu Rusya’ya, Ağustos’un 3-de ise Almanya Fransa’ya savaş ilan etti. Almanya Prusya tarafından imzalanmış Belçika’nın biterefliyi hakkında anlaşmayı “beyaz kağıt” adlandırdı ve Ağustos’un 4-de Belçika’ya saldırdı.

Belçika’yı savunmak bahanesi ile İngiltere Almanya’ya savaş ilan etti. Gittikçe yeni yeni ülkeler savaşa katıldılar. 1914 Ağustos 23-de Japonya Almanya’ya karşı savaş ilan etti. Fakat, o Avrupa’ya bağlayın göndermedi, Japonya Almanya’nın Uzak doğudaki topraklarını tutmaya ve Çini itaat altına almaya çalışıyordu.

1914 yılında Osmanlı Devleti “Üçler Birliği” tarafından savaşa katıldı. Bunun üzerine Ekim 2’de Rusya, 5 de İngiltere, 6’sında ise Fransa Osmanlı’ya karşı savaş ilan etti. Suriye, Filistin ve Kafkaslar’da yeni cepheler açıldı.