AK Parti milletvekillerinin geçen cuma TBMM'ye sunduğu Torba Kanun Teklifi'nde sürücü ehliyetitlerile ilgili önemli düzenlemeler var. 
İLK KEZ ALANLAR ADAY SÜRÜCÜ
Teklif yasalaşırsa ilk defa ehliyet alanlar, 1 yıl aday sürücü olacak. Aday sürücüyken alkollü araç kullananların ehliyetleri iptal edilecek.

"ÖMÜR BOYU EHLİYET SONA ERİYOR"
Başbakan Erdoğan'ın sık sık eleştirdiği "18 yaşında ehliyet alıp ölene kadar kullanma" dönemi de teklifle bitiyor.

343 TL CEZA
Teklifle sürücü belgeleri süreli olarak verilecek. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesiyle araç kullananlara 343 TL idari para cezası kesilecek ve sürücü belgesi geri alınacak.

Ehliyetlerin geçerlilik süreleri, yenilenmesinde aranacak şartlar ile diğer usul ve esaslar yönetmelikte belirlenecek. Ancak genel eğilimin "10 yıllık ehliyetler" yönünde olduğu belirtiliyor.

Teklife göre trafik idari para cezasının teblig tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanacak. Aylık faizin hesaplanmasında ay kesirleri tam ay olarak dikkate alınacak. Vatan'da yer alan habere göre, yabancı plakalı araçların plakasına, sürücüsüne, işletenine veya gönderenine uygulanan trafik idari para cezaları tahsil edilmeden bu araçların yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyecek.