Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, “2014’ün En Dikkat Çeken Ayrıntısı Kuraklıktı”

NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ekiz, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık ve don olaylarının çiftçinin belini büktüğüne dikkat çekti.

Yaşanan kuraklıktan en çok tahıl üretimi yaparak geçimini sağlayan çiftçinin zarar gördüğüne değinen Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, buğday fiyatlarının istenilen düzeyde olmamasının ve buğday tohumu ile buğday arasında % 50’ye varan bir fiyat farkının ortaya çıkmasının da dikkat çekici olduğuna işaret etti.

Bölgede yoğun olarak yetişen kaysının ağaçtan toplanarak ileriki yıllarda ekonomiye nasıl kazandırılır sorusunun cevabının mutlaka aranması ve bulunması gerektiğine de işaret eden Ekiz, “Geçtiğimiz yıl yöre çiftçileri olarak en çok karşı karşıya kaldığımız sorun kuraklık idi. Özellikle tahıl üretiminden geçimini sağlayan çiftçilerimizin geçen yıl ne yazık ki kuraklıkla ilgili mücadelelerinde başarısız olduklarını gördük. Büyük arazilerin birçoğuna biçerdöver bile sokulamadı. Bunun yanında buğday fiyatlarının istenilen düzeyde olmaması, buğday ile buğday tohumu arasında % 50’ye varan bir fiyat farkının bulunması buğday ekip biçerek geçimini elde edenler açısından büyük bir talihsizlikti. Hayvancılıkta ciddi bir sıkıntı yoktu. Öte yandan bizim Tirtikale olarak adlandırdığımız ve bölgemizde ekimine başlanan Çavdar üretiminde Nevşehir Türkiye genelinde ve yöre de ön sıraları almaya başladı. Çavdar üretimi özellikle yem bitkisi olarakta kullanıldığı için çiftçiyi rahatlattı. Geçtiğimiz yıl dondan zarar gören meyve ağaçlarının çiftçiyi üzmesi dikkat çekiciydi. Bölgede tadılacak bir meyvenin bile kaymayışı bizleri de üzdü.  Burada ders almamız gerektiğine inandığım bir konuya da dikkat çekmek isterim. Bölgemizde yoğun bir şekilde üretilen kaysıyı ağacın dibinde bırakmak yerine toplayıp ileriki yıllarda değerlendirilebilecek bir düzeye nasıl getirebiliriz diye üzerinde çalışmamız lazım” açıklamalarında bulundu.