İlimiz Nevşehir de 08/10/2011 tarih ve 28078 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Ev ve Süs Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik’ kapsamında İlimiz Merkezinde faaliyette bulunan Okyanus Akvaryum, Aşiyan Pet Shop ve Erol Akvaryuma, Müdürlüğümüzce ‘İş Yeri Çalışma İzin Belgesi’ verilerek, bahse konu iş yerleri ruhsatlandırılmış ve kayıt altına alınmıştır.

              Bahse konu yönetmelik çerçevesinde ev ve süs hayvanı satış yerlerini, taşıması gereken teknik ve sağlık şartlarının yerine getirilmesi sağlanmış, iş yeri sahiplerinin gerekli eğitim almaları sağlanarak gerekli sertifikasyon işlemleri tamamlanmış, iş yerlerinde çalışacak veteriner hekimler kursa tabi tutularak, ev ve süs hayvanları sağlığı ve hayvan refahı  yönünden eğitimleri tamamlanarak sertifika almaları temin edilmiştir.
Ev ve Süs Hayvanı üretim ve satış yerlerinin ruhsatlandırılması ile ev ve süs hayvanlarının üretildikleri, alınıp satıldıkları yerlerin gerekli teknik ve sağlık şartları sağlanarak, vatandaşlarımıza kontrol altında, sağlıklı hayvanlar temin etme imkanı sağlanmıştır.

              Bu tür iş yerleri İl Müdürlüğü kontrol ve denetimine tabi olmakla birlikte, sürekli veteriner hekim bulundurarak çalıştıkları için hayvan sağlığı,  hakları ve refahı yönünden de veteriner hekim güvencesi altında bulunmaktadır. 
             Okyanus Akvaryum, Aşiyan Pet Shop ve Erol Akvaryuma ev ve süs hayvanı satışı için ‘İş Yeri Çalışma İzin Belgesi’ düzenlenmiş olmakla birlikte, Okyanus Akvaryuma aynı zamanda süs balığı üretimi için ‘İş Yeri Çalışma İzin Belgesi’ düzenlenmiştir.  Düzenlenen sertifikalar hak sahiplerine İl Müdürü Okan YILMAZIN makam odasında törenle teslim edilmiştir.

             İlimizde diğer ‘Ev ve Süs Hayvanlarının Satış yerlerinin’ ruhsatlandırılma çalışmaları devam etmektedir.