49. Ulusal 23. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri sona erdi.

 

Alevi ve Bektaşiler için bir ibadet yeri olarak kabul edilen Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesini etkinlikler döneminde yurt için ve yurt dışından onbinlerce kişi ziyaret etti. Yılda ortalama 500 bin kişinin ziyaret ettiği Hacı Bektaş Veli Müze ve Külliyesi de etkinlikler nedeniyle ağustos ayı boyunca ücretsiz gezilebildi.

 

Hacı Bektaş Veli'nin yaşadığı dönemde haksız yere suçlandığı bir olayla ilgili gökten indiğine inanılan 5 adet büyük taş parçasının bulunduğu Beştaşlar bölgesinde belediye, dernek ve vakıflar, konaklanması için 300'den fazla çadır kurdu. İlçeye gelen Alevi-Bektaşilerin büyük çoğunluğu bu çadırlarda ve kendilerini misafir olarak kabul eden ilçe halkının evinde kaldı.

 

Konuk Alevi ve Bektaşiler, Hacı Bektaş Veli'nin türbesinin bulunduğu, 1964 yılında müzeye çevrilen Hacı Bektaş Veli Dergahı'nı ziyaret ederek, bahçesindeki Aslanlı Çeşme'den akan suyu içiyor. 3 kurnalı mermer aslan heykelinin ağzından akan suyun birçok hastalığa iyi geldiği ve içenlere huzur verdiğine inanılıyor. Hacıbektaş'a gelenler, büyük bir ilgi gören çeşmenin suyunu, yanlarında getirdikleri bidonlara da doldurup evlerine götürüyor.

 

İlçe merkezinin yaklaşık üç kilometre doğusundaki Çilehane'yi de ziyaret eden Alevi-Bektaşiler, buradaki Delikli Taş'ın içinden geçmeye çalışıyor. Dilikli Taş'tan geçebilenlerin günahsız olduğuna inanılıyor. Eğer geçemez ise günahından arınmak için mutlaka bir adak adaması ve yoksullara dağıtması gerekiyor. Alevi-Bektaşiler Çilehane'deki Kayak Taşı'ndan da kayarak bel ve sırt ağrılarına şifa arıyorlar.

 

Çilahene'de ayrıca, Hacı Bektaş Veli ile aynı öğretinin ve düşüncenin temsilcisi olan ozanların heykelleri de bulunuyor. Vatandaşlar bu heykellere de ilgi gösteriyor ve heykellerle fotoğraf çektiriyor.

 

-Onbinlerce Alevi-Bektaşi Hacıbektaş'a geldi-

 

İlçede 4 gün süren etkinliklere katılmak üzere ilçeye gelen onbinlerce Alevi-Bektaşi, etkinlikler kapsamında düzenlenen sergi, semah, konser, panel, konferans, açık oturum, tiyatro ve "Cem" törenlerine ilgi gösterdi.

 

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, törenlerin her zaman olduğu gibi ilgi odağı olduğunu, törenlerin en büyük özelliğinin Hacıbektaş Veli ve onun öğretisi olduğunu belirtti.

 

Törenlerin ikinci gününe Chp Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Chp'den yaklaşık 40 milletvekilinin katılmasının kendilerine mutluluk verdiğini dile getiren Selmanpakoğlu, törende yapılan konuşmaların ise birlik, beraberlik, barış ve sevgiye yönelik, siyasetten tamamen uzak olduğunu kaydetti.

 

Selmanpakoğlu, etkinlikler kapsamında düzenlenen panel, konferans ve açık oturumlarda Alevi federasyonlarının bir araya gelerek demokratik kurallar içerisinde düşüncelerini ifade ettiklerini söyledi.

 

Selmanpakoğlu, sergi, tiyatro ve semah gösterileri ve konserlere vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini ifade ederek, bir festival ya da şenlik yapmadıklarını, kültürel etkinlikler gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

 

15 Ağustos Çarşamba günü başlayan etkinliklerin sona ermesinin ardından etkinlikler nedeniyle ilçeye gelen Alevi-Bektaşiler de ilçeden ayrılmaya başladı.